SRPSKA POPISUJE SEFOVE! Ministarstvo finansija RS kreiralo izmene zakona o unutrašnjem platnom prometu

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 07. 2021. u 08:12

IZMENAMA zakonske regulative Vlada RS će popisati i registrovati sefove u Srpskoj. Registrovani će biti sefovi koje koriste pravna lica, firme i fizička lica.

СРПСКА ПОПИСУЈЕ СЕФОВЕ! Министарство финансија РС креирало измене закона о унутрашњем платном промету

Foto N. Fifić

Na spisku će se naći sefovi u bankama i drugim ovlašćenim organizacijama koje koriste fizička lica, kao i oni koje upotrebljavaju firme i druga pravna lica. Sagovornici "Novosti" kažu da ova inicijativa ima i dobre i loše strane, ali je nejasno zašto do sada ovo nije urađeno.

Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba, kaže da je dobro da institucije imaju na jednom mestu podatke o vlasnicima sefova u bankama u slučaju ostavinske rasprave, stečaja ili likvidacije pravnog lica.

- Nejasno je zašto to nije pre urađeno ili kako to da banke do sada nisu imale obavezu da prijavljuju Agenciji za bankarstvo. Važno je da sadržaj sefova i dalje ostane tajna i da se ne može otvarati bez odluke suda, što je, pored bezbednosti, osnovna svrha sefova - kaže Vukelić.

Miladin Stanić, šef Kluba poslanik SDS u NSRS i član Odbora za privredu NSRS, kaže da prvo treba otvoriti sefove članova vladajuće stranke SNSD i da se vidi koliko u njima ima novca, pa onda neka popisuju sefove koliko god hoće.

- Nema nikakve potrebe za donošenje ovakvog zakona. Aktuelna vlast ne uspeve naplatiti sve poreze u RS, a sad bi da popisuju ko ima sef i kontrolisali bi vlasnike - kaže Stanić.

Prema njegovim rečima, ovo je promašena poruka svim građanima a pogotovo privredi.

POTEZ Siniša Vukelić, Foto capitl.ba

- Ovo sa popisivanjem sefova mi liči kao na raniju poruku vlasti da će svi zaposleni nositi ogrlice da bi se sprečilo držanje neprijavljenih radnika. Naravno ovo se nije desilo. Posebno me interesuje kakve veze imaju privatni sefovi sa državom. Pa privatni sefovi upravo postoje jer nema poverenja u institucije RS i aktuelni sistem. Da ima poverenja u sistem RS niko ne bi imao sef. Narod je prevaren na sve moguće načine i zato i imaju sefove - kaže Stanić i dodaje da ova inicijativa vuče i promenu još nekoliko zakona.

Inače, prema novom zakonskom rešenju Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) uspostavlja i vodi Registar sefova fizičkih lica i Registar sefova pravnih lica, a koje banke ili druge ovlašćene organizacije stavljaju na upotrebu korisnicima sefa.

STAV Miladin Stanić, Foto NSRS

Za fizička lica u registru će se znati ko je korisnik sefa ali i ko su druga lica koja mogu da pristupaju sefu.

Evidentiraće se i datum zaključenja i prestanka ugovora o sefu, kao i period na koji je taj ugovor zaključen.

Kod spiska pravnih lica biće poslovno ime, odnosno naziv ili skraćeno poslovno ime korisnika sefa, adresa sedišta pravnog lica i matični broj i jedinstveni identifikacioni broj poslovnog subjekta.

REDOVNO DOSTAVLjANjE PODATAKA

INAČE, u izmenama zakonskog rešenja oko prebrojavanja sefova se navodi da će banke i drugi ovlašćeni subjekti koji nude na korištenje sefove morati redovno dostavljati pomenute podatke u APIF.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)