UŠTEĐEVINU PRETVARAJU U NEKRETNINE! Republika Srpska veliko gradilište, već mesecima cveta izgradnja stambenih objekata

S. MIŠLjENOVIĆ

07. 07. 2021. u 08:12

REPUBLIKA Srpska je već duže vremena jedno veliko gradilište i zgrade niču gotovo preko noći. Samo na području Banjaluke je trenutno aktivno 110 gradilišta, a ništa manji broj nije ni u Doboju, Trebinju, Bijeljini ili Istočnom Sarajevu.

УШТЕЂЕВИНУ ПРЕТВАРАЈУ У НЕКРЕТНИНЕ! Републикa Српска велико градилиште, већ месецима цвета изградња стамбених објеката

Foto Grad Banjaluka

Razlog opšte potražnje za stanovima u Srpskoj je, pre svega, u većim centrima taj što se građani sve više okreću ulaganju novca u nekretnine a ne u banke, kažu sagovornici "Novosti".

Oni kažu da u poslednje vreme podjednako stanove u Srpskoj kupuju i građani iz dijaspore, ali i domaće stanovništvo.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da stanove manje kvadrature kupuju meštani, a veće stanove ljudi iz dijaspore.

- Jedni i drugi beže od "gotovog" novca. Kako je zbog poskupljenja građevinskog materijala došlo do povećanja cene nekretnina, građani sad imaju stav da uloženi novac u nekretnine neće izgubiti već da će vrednost nekretnine rasti. I tu su u pravu. Matematika kod građana je prosta jer i rentiranjem kupljenog stana koji su platili, primera radi 100.000 maraka, na godišnjem nivou zarade više novca nego da taj novac drže u banci na štednji - pojašnjava Pavlović.

STAV Zoran Pavlović, Foto Kliks

Marko Đogo, profesor Ekonomskog fakuletat Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kaže da su male kamatne stope na štednju po bankama jedan od razloga što građani masovno kupuju stanove i što je pocvetala stanogradnja u Srpskoj.

- Masovna izgradnja zgrada je i posledica jačanja turizma koji privlači sve više posetilaca u Srpsku. Građani tu vide šansu da ako imaju nekretninu istu mogu da rentiraju posebno sada kad imate popularne opcije "stan na dan". Nekretnina u Banjaluci ili Trebinju sad je odlična investicija i dobar izvor sigurne zarade. Tu i leži razlog masovne prodaje stanova - ističe Đogo.

INVESTIRANjE Saša Kondić, Foto Novosti

Saša Kondić, vlasnik firme "Hidroenergo" koja u banjalučkom naselju Ada gradi objekte sa 500 stanova, kaže da bez obzira na to što se masovno grade stanovi, potražnja je i dalje veća nego ponuda.

- Velika je potražnja za stanovima. Cena kvadrata stana će definitivno samo rasti i teško će se već sledeće godine u Banjaluci moći kupiti stan po ovogodišnjim cenama - ističe Kondić i pojašnjava da je u poslednje dve godine cena kvadrata stana u Banjaluci porasla za 30 odsto.

Prema zvaničnim podacima investitora u RS, cena kvadrata stana je najveća u Banjaluci, gde se cena kreće od 2.200 do 3.200 KM, zavisno od lokacije. Procena investitora je i da će do kraja godine u Banjaluci kvadrat stana u centru biti i do rekordnih 4.000 maraka.

U Doboju koji ima na desetine aktivnih gradilišta cena kvadrata se kreće u rasponu od 1.400 maraka pa do 1.800 KM. Trebinje koje je poslednjih godina jedna od top destinacija za ulaganje u nekretnine ima veliki raspon u cenama. Tako se kvadrat stana u najvećem gradu Hercegovine kreće od 1.600 do 2.700 KM. U Trebinju se trenutno gradi oko 1.000 stanova, a u planu je da se započne izgradnja još toliko.

ZARADA OD RENTIRANjA

SAŠA Đogo kaže da su nekretnine u RS pogotovo Banjaluka, Trebinje ili Istočno Sarajevo zbog Jahorine primamljive za kupovinu jer nude dobru zaradu od rentiranja, a jeftinije su nego nekretnine u Beogradu, Zagrebu ili Splitu...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024