DERVENTA OBELEŽAVA DAN OSLOBOĐENJA: Sećanje na agresiju i okupaciju hrvatsko-muslimanske krvave koalicije (FOTO)

N. Đurić

04. 07. 2021. u 18:25

DERVENTA će sutra (ponedeljak) biti u znaku obilježavanja 4. jula-Dana oslobođenja grada i kraja okupacije u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, od strane regularne Hrvatske vojske i domaće muslimansko-hrvatske koalicije.

ДЕРВЕНТА ОБЕЛЕЖАВА ДАН ОСЛОБОЂЕЊА: Сећање на агресију и окупацију хрватско-муслиманске крваве коалиције (ФОТО)

Foto: N. Đurić

Derventa je okupirana aprila 1992. godine upadom preko Save Hrvatske vojske gde su je raširenih i ubrzo krvavih ruku dočekala sabraća po zločinu. Bio je to početak novog stradanja srpskog naroda na ovom posavskom području, u brojnim podignutim logorima i masovnim stratištima.

Kao i u Drugom svetskom ratu, ponovo su se derventski Srbi našli u organizovanim kolonama mučenika do nvopodignutih logorima pakla, poput onog u vojnom skladištu Rabić i bivšem Domu JNA. Tu je Azra Bašić, nadaleko ozloglašena kao „Krvava Azra“, bojovnica pristigle hrvatske brigade iz Rijeke, zaklala mučenika Blagoja Đuraša, za šta joj je pred sudom BiH izrečena 14-godišnja robija.

PROGRAM OBELEŽAVANjA OSLOBOĐENjA

PROGRAM obelžavanja Dana oslobođenja Dervente počeće u 10.30 časova polaganjem venaca poginulim borcima Vojske Republike Srpske kod Centralnog spomenika.

Parastos poginulim i umrlim borce planiran je u 10.45 časova, nakon čega će biti organizovan svečani prijem u prostorijama Centra za kulturu.

Nakon oslobođenja samo u jednoj od pronađenih masovnih grobnica uz magistralni put Derventa-Doboj, ekshumirano je 19 tela, od ukupno 37 svirepo ubijenih Srba, tokom aprila i maja okupacije naselja Čardak.

Samo tada stradale i zatrte su kompletne srpske porodice, kao Lazarevići, otac, majka i sin koji su ubijeni u svojoj kući, zatim Živkovići-otac, majka i sin, bračni par Zorić…

Drago Knežević, predsednik Udruženja logoraša, upozorava da derventski Srbi ni nakon tri decenije od pogroma nisu dočekali konačnu pravdu.

Drago Knežević/Foto: N. Đurić

- Zahtevamo od pravosuđa bih da napokon prizna i pravosudnim odlukama ozvaniči da je regularna Hrvatska vojska izvršila agresiju na Brod, Derventu i ovaj deo Posavine. Takođe, čekamo da se kazne i svi nalogodavci progona i osnivači logora, kao i svi mučitelji i dželati-kategoričan je Knežević.

Borbe za oslobođenje Dervente trajale su 15 dana, nakon čega su ukinuti logori, zaustavljena zarobljavanja, silovanja, mučenja i proterivanja srpskog naroda, koje je od aprila do 4. jula 1992. godine počinila hrvatsko-muslimanska krvava koalicija.

Za slobodu Dervente poginulo je 608 njenih boraca, više od 4.000 ih je ranjeno, a više stotina ovdašnjih Srba prošlo je pakao logora, koji mnogi nisu preživeli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati