SPAS ZA JETRU I PANKREAS: Nove hirurške procedure u Bijeljinskoj bolnici

V. Mitrić

02. 07. 2021. u 17:01

ZAHVALjUJUĆI uspešnoj saradnji sa Vojnomedicinskom akademijom iz Beograda, u Opštoj bolnici “Sveti vračevi” Bijeljina uvedene su nove operativne procedure u lečenju jetre i pankreasa, otkriva za “Novosti” profesor dr Zlatko Maksimović, direktor te ustanove, u čijoj je radnoj poseti bio načelnik Ođeljenja za hepatobilijarnu i pankreasnu hirurgiju VMA, profesor dr Darko Mirković.

СПАС ЗА ЈЕТРУ И ПАНКРЕАС: Нове хируршке процедуре у Бијељинској болници

FOTO: V. M.

 - Želja ovog regiona je da se napravi respektabilan medicinski centar gde praktično možemo da obavljamo najveći deo hirurških intervencija i kompleksnih medicinskih zahvata, bez potrebe slanja u druge regionalne bolnice - priča dr Mirković, koji je, inače, i šef transplantacionog tima Republike Srbije.

Ovaj vrsni stručnjak sa VMA pohvalio je tehničke uslove, tim i saradnju sa lekarima i menadžmentom bijeljinske bolnice na uvođenju vrlo kompleksnih hirurških intervencija tercijarnog nivoa.

- Da bi hirug mogao da radi trebaju tehnički uslovi i tim sa kojim radite, koje bijeljinska bolnica ima - rekao je Mirković.

Po njegovim rečima, je  sedam, osam dana postoperativno toliko značajno koliko i sama hirurška intervencija”, ističući  da bez straha dolazi u bolnicu “Sveti račevi” u Bijeljini i radi kompleksne hirurške intervencije, jer zna ko će se o pacijentima kasnije brinuti sa aspekta anestezije i odeljenja hirurgije. Profesor Mirković je dodao da je iz ove bolnice nekoliko uspešno završenih specijalizacija na VMA, na hirurgiji i anesteziji.

Opšti hirurg supspecijalista vaskularne hirurgije iz bijeljinske bolnice dr Nemanja Janković, kaže da su” zahvaljujući saradnji sa profesorom  dr Darkom Mirkovićem za vikend u bolnici “Sveti Vračevi” urađene tri kompleksne operacije i da su pacijenti dobro, kao i da je stručnjak sa VMA održao  predavanje lekarima bijeljinske bolnice na temu tumori jetre i nove metode lečenja”.

Dr Janković je rekao je je profesor Mirković prijatelj bolnice u Bijeljini i najavio obuhvatniju i intenzivniju saradnju, uz podršku direktora bolnice “Sveti vračevi” profesor dr Zlatka Maksimovića i želju da se operativne procedure lečenja bolesnika  podignu  na što viši nivo.

- Dolazak profesora Mirkovića kod nas ima više benefita, prvo za naše korisnike, jer dobijamo vrlo kompleksne operacije koje se rade u vrlo malo centara u regionu, a benefit za naše lekare , specijalizante i specijaliste hirurgije je da mogu dalje da se obučavaju sa profesorom. Zahvaljujući zainteresovanosti našeg direktora profeso Maksimovića, ova saradnja će se ubuduće još više intenzivirati - istakao je Janković.

Dr Janković  je dodao da je benefit celog društva smanjenje troškova, jer će se kompleksne operacije raditi u bijeljinskoj bolnici, umesto da se pacijenti šalju u susedne države.

 - Zahvaljujući Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, pacijenti iz drugih regija mogu da se leče u našoj zdravstvenoj ustanovi u Bijeljini. - Zaključio je dr Janković.                                                                                                                   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024