ZLOČIN KOJI SE NE ZABORAVLJA! Meštani zverski ubijeni od ustaške ruke juna 1941.

D. Curać

01. 07. 2021. u 06:45

U SELU Veličani kod Trebinja služena je liturgija i pomen za stradale Srbe iz Popovog Polja i okoline, koji su zverski ubijeni od ustaške ruke u sedmici "Vidovdanskog stradanja" od 23. do 30. juna 1941. godine.

ЗЛОЧИН КОЈИ СЕ НЕ ЗАБОРАВЉА! Мештани зверски убијени од усташке руке јуна 1941.

Foto D. Curać

Potomci nastradalih Srba iz Popovog Polja okupili su se na 80. godinu od monstruznog zločina i 30 godina od prenosa posmrtnih ostataka žrtava u spomen-kosturnicu u Veličanima. U noći 23. na 24. jun lokalne ustaše zverski su mučile i žive u jamu Ržani Do bacile 165 Srba, a jama je otvorena tek 1991. godine.

Jovo Lučić iz sela Mrkonjići došao je sa unukom u Veličane gde su mu sahranjeni otac i stric i ostala rodbina, 21 Srbin iz njegovog sela.

- Dve godine mi je bilo kada su mi i otac i stric, svi moji, bačeni. Ranije sam dolazio na jamu, palio sveće sve dok se nije otvorila na Ržanom Dolu 1991. godine. Tada sam osetio olakšanje jer smo nakon 50 godina dočekali da sahranimo naše najbliže - istakao je Lučić.

Foto D. Curać

Jovo Lučić i unuk

Manojlu Ćuku iz sela Veličani stradali su pradeda, deda i stric Manojlo, po kojem nosi ime, a koji je sa 15 godina bio najmlađa žrtva.

- Ja nosim ime tog deteta, koji je sa svojim ocem zajedno ubijen. Ti ljudi stradali su samo zato što su bili Srbi - istakao je Ćuk.

Obeležavanja stradanja Srba su organizovali Udruženje građana "Ržani Do, Veličani, Popovo Polje", crkveni odbor Ljubinje, parohija Popovog Polja zajedno sa porodicama čiji su članovi stradali u toj jami.

Foto D. Curać

Jama Ržani Do

- Nažalost, u bivšem sistemu 50 godina su te koste bile u jami, nije se smoglo snage da se dostojno sahrane. Nakon toga neke nove generacije pokušavaju da se otrgnu od zaborava i da se svake godine okupljamo u sve većem broju - istakao je Maksim Mrakić, predsednik Udruženja "Ržani Do, Veličani, Popovo Polje".

Pomen žrtvama služen je i u Prebilovcima, Pridvoračkoj jami, i ostalim hercegovačkim jamama, Pandurici i Korićanki.

"VRATIĆU SE"

U KULTURNOM centru Trebinje upriličeno je veče posvećeno sećanju na žrtve postradale u jamama Hercegovine za vreme terora NDH. U okviru komemorativne večeri održan je panel "Hercegovačke jame", a premijerno je prikazan film Nebojše Kolaka "Vratiću se" u kom su prikazana svedočenja potomaka stradalih, lične ispovesti preživelih i istorijske činjenice koje su dovele do svirepih zločina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije