RAST PLATA I IZVOZA: Ohrabrujući podaci u Republici Srpskoj

R.S.

22. 06. 2021. u 14:22

PROSEČNA plata nakon oporezivanja u maju ove godine u Republici Srpskoj iznosila je 981 KM, dok je prosečna mesečna bruto plata iznosila 1.524 KM.

РАСТ ПЛАТА И ИЗВОЗА: Охрабрујући подаци у Републици Српској

Foto: D. Pozderović

U odnosu na isti mesec prethodne godine, majska plata nominalno je veća za 3,3 odsto, a realno za 1,8 odsto, dok je u odnosu na april 2021. nominalno veća za oko 0,4 odsto.

Najviša prosečna plata nakon oporezivanja isplaćena je u području finansijske delatnosti i osiguranja i to 1.515 KM, a najniža u području pružanja smeštaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo - 690 KM.

U maju 2021. godine, u odnosu na maj 2020., sva područja ostvarila su nominalni rast plate nakon oporezivanja, a  najveći rast zabilježen je u područjima informacije i komunikacije 11,5 odsto, umetnost, zabava i rekreacija 9,8 odsto i u ostalim uslužnim delatnosti za 8,3 odsto.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u periodu januar - maj 2021. godine ostvaren je izvoz u vrednosti od jednu milijardu i 641 milion KM, što je za 26,3 odsto više nego u istom periodu lani, te uvoz u vrednosti od dve milijarde i 48 miliona KM, što je za 18,9 odsto više nego u periodu januar - maj 2020, dok je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio preko 80 odsto.

U pogledu geografske distribucije robne razmene Republike Srpske sa inostranstvom, najviše se izvozilo u Hrvatsku, a najviše se uvozilo iz Srbije.

Posmatrano po grupama proizvoda,  najveće učešće u izvozu ostvaruje električna energija sa 138 miliona KM, što iznosi 8,4 odsto od ukupnog izvoza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći