KVADRAT STANA I DO 3.000 KM: Vrtoglave cene nekretnina u Trebinju, a kupci su iz Srbije i devizni penzioneri

D. Curać

21. 06. 2021. u 08:34

CENA kvadratnog metra u novogradnji u Trebinju se približila sumi od 3.000 maraka, pa žitelji ovog grada sa prosečnim primanjima kažu da je kupovina stana već postala "nemoguća misija".

КВАДРАТ СТАНА И ДО 3.000 КМ: Вртоглаве цене некретнина у Требињу, а купци су из Србије и девизни пензионери

Trebinje / Foto mapio.net

Kako navode agenti za nekretnine, sve veća potražnja i sam položaj Trebinja diktiraju cene, pa se one tako u novogradnji kreću od 2.000 do bezmalo 3.000 KM. Kada je u pitanju starogradnja, za kvadrat stana je potrebno izdvojiti od 1.100 KM pa naviše, zavisno od stanja i lokacije

- Intresovanja ima, a radi se uglavnom o stanovnicma velikih gradova u Srbiji, kao i penzionerima koji su završili radni vek u inostranstvu. Novih stanova u Trebinju ima, a teško je naći staru gradnju koja bi zadovoljila potrebe kupaca - kaže Jovan Kovač, agent iz trebinjske agencije "HPM nekretnine".

Zoran i njegova supruga spadaju u kategoriju mladih bračnih parova. Oboje su zaposleni u Trebinju, trenutno žive kao podstanari, ali trenutnim primanjima ne mogu da reše stambeno pitanje.

- Po ovim cenama nismo u mogućnosti da kupimo stan. Novogradnja je izuzetno skupa, dok je u stari stan potrebno uložiti značajnu sumu. Razmišljali smo i o gradnji kuće, ali za to je, kada se sve sabere, potrebno mnogo novca koji nažalost nemamo - veli Zoran.

U Trebinju se trenutno gradi oko 400 stanova, a još toliko je najavljeno za ovu godinu. Većina investitora zvanično nije raspoložena za priču o cenama, a u nezvaničnom razgovoru tvrde da zarada na nekretninama nije tolika koliko se priča.

Osim povećane potražnje, i česta poskupljenja građevinskog materijala utiču na rast cena, ali je Trebinje investitorima i dalje više nego interesantno jer stanovi mogu unapred da se prodaju, pre nego što se zgrada završi.

AERODROM

S OBZIROM na trenutnu situaciju, trgovci nekretninama ne veruju da će cene u Trebinju padati. Naprotiv, najavljena izgradnja aerodroma u ovom gradu bi mogla dodatno da utiče na novi rast, ali je teško prognozirati do kog nivoa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)