SPREMNI ZA BORBU PROTIV TERORISTA: Kod Dervente uspešno izvedena vežba Policije Srpske u talačkoj krizi (FOTO)

N. ĐURIĆ

15. 06. 2021. u 00:52

BABINO Brdo nadomak Dervente bilo je poprište taktičke vežbe rešavanja talačke krize spasavanjem talaca i eliminacijom terorista, u kako je ocenjeno vrlo uspešnoj akciji Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Žandarmerije Republike Srpske, uz sadejstvo njenih redovnih sastava policije.

СПРЕМНИ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТЕРОРИСТА: Код Дервенте успешно изведена вежба Полиције Српске у талачкој кризи (ФОТО)

Foto: MUP RS

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, koji je sa direktorom Policije Sinišom Kostreševićem prisustvovao završnici vežbe, istakao je da je reč o pokazno-taktičkoj vežbi, kojom je prikazana talačka situacija u kojoj su teroristi uzeli veći broj talaca.

- Akcija je krenula noćas, uz angažovanje svih naših resursa. Pregovarački tim je uspeo da izvuče određeni broj talaca, ali nije uspeo da to završi do kraja. Kada su pregovori propali onda je nastupilo sadejstvo SAJ-a i Žandarmerije, koji su izveli brzu akciju oslobađanja talaca i uništenja terorista - rekao je novinarima Lukač.

On je istakao da je zadatak uspešno izvršen i da se potvrdilo da „građani Republike Srpske mogu da se oslone na sve njene policijske jedinice“.

- Ovo radimo sa ciljem uvežbavanja teških, nepredviđenih situacija, čak i terorističkih akata sa uzimanjem talaca, kako bi unapredili sve aktivnosti koje radimo u MUP-u i sadejstvo svih naših snaga - obrazložio je Lukač.

On je pojasnio da je cilj ovih vežbi da izvežbana policija bude kadra da odgovori svim zadacima i izazovima „koji se eventualno mogu desiti u Republici Srpskoj, pa i onim najtežim kakvi su terorističke aktivnosti“.

Taktička vežba sa rešavanjem scenarija talačke krize realizovana je u organizaciji Centra za obuku MUP-a RS. Osim pripadnika SAJ i Žandarmerije, u akciji su učestvovali pripadnici Policijske uprave Doboj, Uprave za policijsku podršku i Policijskog pregovaračkog tima.

I „DESPOT“ U AKCIJI

MINISTAR Lukač je naglasio da je u vežbi prikazan i kvalitet oklopnih vozila "Despot", koje će u ovakvim situacijama pomoći da se akcija završi na pravi način i sa što manje gubitaka.

- Mi se sa ovakvim izazovima možemo svaki dan i iznenada susresti. Veoma je bitno da svi segmenti u MUP-u posao odrađuju onako kako je to predviđeno procedurama. Od patrole policije koja će prva biti obaveštena i stići na lokaciju na kojoj se nešto dešava, do uključivanja naših posebnih snaga, Žandarmerije, SAJ-a, pregovaračkih timova i svih naših resursa potrebnih da ovakvu akciju uspješno privedemo kraju - istakao je Lukač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: Izazovi i rešenja za prevenciju i kontrolu ove hronične bolesti