NA POMOLU ZAŠTITA BIJELJINSKOG BRENDA: Posle nevesinjskog krompira, kupus od Semberije (FOTO)

V. MITRIĆ

12. 06. 2021. u 22:18

U BIJELjINSKOJ Gradskoj upravi održan je sastanak o zaštiti oznaka geografskog porekla semberskog kupusa.

НА ПОМОЛУ ЗАШТИТА БИЈЕЉИНСКОГ БРЕНДА: После невесињског кромпира, купус од Семберије (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Dragan Brenjo iz Agencije za beednost hrane BiH smatra da bi“ zaštita oznaka geografskog porekla semberskog kupusa bila veoma korisna za proizvođače, potrošače i celu lokalnu zajednicu“.

- Prema dosadašnjim iskustvima, zaštita specifičnog geografskog porekla poljoprivredno-prehrambenih proizvoda značajno podiže njihovu cenu, potražnju i kvalitet, a utiče i na povećanje direktnih investicija u njihovu proizvodnju. Takođe, proizvodi zaštićenog geografskog porekla pozitivno utiču na promociju i afirmaciju lokalne zajednice - dodao je Dragan Brenjo.

Vanredni profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Grujica Vico podelio je sa prisutnima iskustva iz procesa zaštite oznaka geografskog porekla nevesinjskog krompira, u kome je aktivno učestvovao.

- Veoma sam zadovoljan strukturom učesnika na sastanku, prisustvovali su primarni poljoprivredni proizvođači, prerađivači, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, kao i stručnjaci iz Odeljenja za poljoprivredu Gradske uprave i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Smatram da su to ključni akteri u procesu zaštite oznaka geografskog porekla semberskog kupusa - istakao je profesor Vico.

Na sastanku je usaglašeno da će prvi korak u ovom procesu biti mapiranje proizvođača kupusa u Semberiji, koje obuhvata precizno definisanje proizvodnih površina i semenskog sortimenta, a koje će, do dvadesetog juna, obaviti Odeljenje za poljoprivredu Gradske uprave Bijeljina.

- Organizovaćemo još jedan sastanak sa proizvođačima i prerađivačima na kome ćemo precizirati naredne korake. Gradska uprava je odlučna da ovaj proces podržava organizaciono i finansijski do njegovog uspešnog završetka, jer je to naša obaveza prema poljoprivrednicima koji su jedan od stubova razvoja Bijeljine - naglasio je gradonačelnik Ljubiša Petrović.

Dragan Zarić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obećao je podršku ovog minitarstva semberskim proizvođače kupusa procesu zaštite oznaka njegovog geografskog porekla.

- Na području Semberije se već uzgaja stara sorta kupusa koja se naziva „bijeljinski kupus“ i za koju se smatra da je u ove krajeve prenesena iz tadašnje Austro-Ugarske, još u doba vladavine carice Marije Terezije. Na poljoprivrednim proizvođačima je da se dogovore da li će zaštiti geografsko poreklo ove sorte ili drugih hibridnih sorti koje se uzgajaju u Semberiji - dodao je Zarić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)