LETAČI I PENJAČI U SPASILAČKOJ MISIJI: Prva vežba Helikopterske jedinice MUP-a Srbije i Gorske službe spasavanja Srbije

Boris Subašić

13. 03. 2024. u 12:42

Spremni za evakuaciju sa vrlo uskog prostora, bila to stena, klisura ili kanjon, vrh visokog dimnjaka, kran, ili pilon mosta, ili bilo koje slično nepristupačno mesto

ЛЕТАЧИ И ПЕЊАЧИ У СПАСИЛАЧКОЈ  МИСИЈИ:  Прва вежба Хеликоптерске јединице МУП-а Србије и Горске службе спасавања Србије

foto: GSS V. Vilimonović

HELIKOPTERSKA jedinica MUP-a Srbije i spasioci Gorske službe spasavanja Srbije izveli su zajedničku vežbu jednog od tehnički najkompleksnijih vidova spasavanja sa izuzetno strmih Orlovih stena na Kopaoniku. Helikoptersko spasavanje zahteva stalni trening i uigravanje posade letelice sa Gorskim spasiocima, a ova vežba je bila najsloženiji heli-spasilački zadatak izveden u Srbiji sa našim posadama.

foto: GSS V. Vilimonović

Imobilizacija povređenog i priprema za transport helikopterom

- Radili smo evakuaciju povređenog sa strme stene, u planinskim uslovima, sa svim elementima koje takvo okruženje donosi. Vežba je uspešno izvedena i sada znamo da sa pripadnicima helikopterske jedinice MUP- a možemo bezbedno da izvršimo evakuaciju sa vrlo uskog prostora, bila to stena, klisura ili kanjon, vrh visokog dimnjaka, kran, ili pilon mosta, ili bilo koje slično nepristupačno mesto, koje bi konvencionalnim metodama spasavanja trajalo mnogo vremena - rekao je Branislav Ćurčin, spasilac Gorske službe spasavanja Srbije.

Spasavanja koja izvodi GSS su zbog nepristupačnosti terena uvek fizički naporna i dugotrajna, što predstavlja veliki faktor rizika za povrđenog.

foto: GSS D.Ostojić

Helikopter MUP-a savršenno precizno prilazi spasiocima GSS i povređenom

- Saradnjom naše službe i helikopterske jedinice MUP-a drastično se skraćuje vreme za koje spasioci mogu biti na mestu nesreće, zbrinuti povređenog i evakuisati ga do najbliže zdravstvene ustanove - rekao je Marko Avdić, spasilac GSS.

Heli-spasilačka vežba je deo napora za podizanje sposobnosti celog sistema za traganje i spasavanje na nepristupačnim terenima. GSS ima potpisan sporazum sa Direktoratom civilnog vazduhoplovstva za potrebe traganja i spasavanja u civilnoj avijaciji, sporazum sa JP „Skijališta Srbije” i MUP-om Republike Srbije koji definiše procedure spasavanja i upotrebe helikoptera za hitan medicinski transport povređenih skijaša i gostiju ski centra Kopaonik.

foto: GSS V. Vilimonović

Letači i penjači uspešno sarađuju

U GSS-u naglašavaju da su zahvaljujući velikom iskustvu, i zalaganju pilota i mehaničara helikopterske jedinice MUP-a Srbije spasioci iz prvog pokušaja spušteni na željenu lokaciju, koja je bila na litici Orlovih stena. Tu je urađena dodatna imobilizacija povređene osobe, koja je zatim smeštena u nosila specijalizovana za helikopterski transport i pripremljena za evakuaciju. Povređeni je potom prebačen na helidrom, na Kopaoniku, i da je zaista bilo potrebe, da je ovo bila realna situacija a ne vežba, povređeni je mogao da odleti direktno u neki od Kliničkih centara širom Srbije.

foto: GSS D.Ostojić

Uspešna evakuacija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja