ZA VASKRS PRVIH DVORA NEMANJIĆA: Eparhija raško-prizrenska sakuplja sredstva za otkup zemljišta u Deževi gde su rođeni i Srbija i Sveti Sava

B.Subašić

12. 12. 2023. u 07:27

Prodaja imanja kraj hrama u Deževi, ugrožava izgradnju nacionalnog duhovnog centra. Na donatorskoj večeri u Čikagu sakupljeno 56.000 dolara.

ЗА ВАСКРС ПРВИХ ДВОРА НЕМАЊИЋА: Епархија рашко-призренска сакупља средства за откуп земљишта у Дежеви где су рођени и Србија и Свети Сава

Foto: I. Marinković

ČIKAŠKI Srbi sakupili su 56.000 dolara za spas crkveno-memorijalnog kompleksa u Deževi, selu nadomak Novog Pazara, na prostoru prestonog Rasa, gde su se u srednjem veku nalazili dvorovi Nemanjića i u kojima je rođen Sveti Sava. Donatorskom skupu su prisustvovali episkop raško-prizrenski Teodosije i vladika novogračanički Longin, njegov domaćin tokom posete SAD.

Foto: I. Marinković

Novi hram Svetog Save u Deževi

Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička, Crkva Svetog Nikole u Čikagu i njen verni narod su reagovali na poziv za pomoć iz Deževske doline, gde je pored obnove veličanstvenog pridvornog hrama Nemanjića, tu na izvoru Srbije i srpske istorije, planirano stvaranje velikog duhovnog i nacionalnog memorijalnog centra posvećenog prvom srpskom arhiepiskopu, narodnom prosvetitelju i ocu Srpske crkve.

Po predanju, on je rođen u deževskom zaseoku Miščići, a mesto njegovog doma je sada obeleženo metalnim krstom. Nova crkva u centru Deževe, oko koje treba da bude izgrađen memorijal, podignuta je stotinak metara od ostataka pridvornog hrama Nemanjića u kome je, po predanju, kršten mali Rastko, budući Sava.

Foto Privatna arhiva/ B.Subašić

Sveti Sava

Zidove ove svetinje su 1981. prilikom oranja slučajno otkrili deževski domaćini, nedaleko od drevne "česme cara Simeona" koju je, po predanju, sazidao Nemanja, u monaštvu Simeon. Arheolozi su iskopali ostatke srednjovekovne crkve, a nalazi su ukazivali da je reč o pridvornom deževskom hramu izuzetnog značaja, u kome je 1282. kralj Dragutin predao krunu svom bratu Milutinu. Uprkos izuzetnom otkriću dvorske crkve, u čijoj se blizini, logično, nalazio dvorski kompleks, daljih iskopavanja u dolini reke Deževe - nije bilo! Sve je ostalo na predanju. Na inicijativu tadašnjeg deževskog paroha Radoslava Jankovića 2012. je počelo sakupljanje dobrotvornih priloga za izgradnju velike crkve dostojne prestonog Rasa, a kasnije je usvojena zamisao i o izgradnji memorijalnog centra posvećenog Svetom Savi. Sada je to ugrozila namera vlasnika imanja i kuće kraj crkve da proda tu imovinu. Eparahija raško-prizrenska je reagovala i počela da sakuplja sredstava za otkup zemljišta gde su rođeni i Sava i Srbija.

Episkop Teodosije je, obraćajući skupu u Čikagu, naglasio da je važnost da SPC kupi imanje u Deževi upozoravajući da bi, ukoliko to učini neko drugi, mogao biti ugrožen mir duhovnog kompleksa. Iz sličnih razloga je prethodne godine eparhija otkupila kuće i imanja pored tri svetinje na Kosovu i Metohiji.

PRILOZI

PRILOŽNICI u Srbiji, koji žele da pomognu otkup zemljišta u Deževi za podizanje Memorijalnog centra Svetog Save, uplate mogu da obave na žiro račun 205-65363-36, NLB KOMERCIJALNA BANKA AD BEOGRAD, na ime Eparhija raško-prizrenska i kosovskometohijska, Gračanica, Republika Srbija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024