ZABORAVLJENI VRŠAČKI MOSTOVI: Grad bez reke imao više od 19 ćuprija, pet srušeno pre četiri decenije (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

28. 11. 2023. u 11:15

ZA Vršac kažu da je grad mostova, iako kroz njega ne prolazi ni jedna reka. Do pre četiri decenije imao ih je više od 19 i svi su prevodili preko dva plitka vodotoka – potoka Mesić i Jovanovog potoka, koji su vijugali kroz centralne i obodne delove grada.

ЗАБОРАВЉЕНИ ВРШАЧКИ МОСТОВИ: Град без реке имао више од 19 ћуприја, пет срушено пре четири деценије (ФОТО)

Foto: Udruženje Feliks Mileker

Međutim, Jovanovog potoka – koji je u Vršac ulazio kroz Ulicu Mihajla Pupina, pa pored gimnazije i Gradskog parka stizao do bolnice, odakle se spuštao do Malog rita – više nema. Samim tim nema ni njegovih mostova, koji, istina, nisu bili ni blizu stilski vredni i lepi kao mostovi na Mesiću, ali su imali veoma važnu funkciju.

Osamdesetih godina prošlog veka, kada je usled novog urbanističkog uređenja taj veoma važan potok „zatvoren“ u betonske cevi, srušeno je pet od ukupno sedam njegovih mostova. Preživeli su samo prvi i poslednji – onaj koji se nalazi na ulazu u Ulicu Mihajla Pupina (danas je to vršački most ljubavi sa katancima) i onaj kod autobuskog stajališta „Kod bolnice“ na Guduričkom putu.

Stariji Vrščani se sećaju da je neposredno ispred kuće Lota kamenoresca, na uglu Abraševićeve i Ulice Vuka Karadžića, bio most „Nepomučeni“. Nazvan je po statui Jovana Nepomuka, katoličkog sveca koji štiti od poplava, a koja je pre više od dva veka ugrađena u fasadu kamenoreščeve kuće. I danas ona svedoči o tim starim vremenima.

Svega nekoliko koraka dalje postojali su i mali drveni prelazi, od kojih je jedan vodio do kozmetičkog salona, a drugi premošćavao potok kod današnje Balkanske ulice.

Poslednji u nizu srušenih mostova bio je most kod bolnice, a pre njega se nalazila i mala prevodnica, koja je morala da se pređe kako bi se ušlo u Gradski park. Taj mostić sa belom kovanom ogradom bio je najlepši i najromantičniji na Jovanovom potoku. Bio je mesto sastajanja, vođenja svakodnevnih abrova, prvih poljubaca...

Ostao je, kao i svi ostali „Jovanovi“ mostovi, da živi samo na slikama i u sećanjima sve manjeg broja Vrščana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)