U KULI OBELEŽENO 77 GODINA OD KADA SU ORGANIZOVANO IZ CRNE GORE STIGLI PRVI KOLONISTI: Pobedio je nagon za opstankom

Z. RAJIĆ

14. 12. 2023. u 16:33

U KULI je, sedmu godinu zaredom, obeležena godišnjica doseljavanja kolonista iz Crne Gore, čije su prve grupe u ovaj bački gradić stigle teretnim vozovima 1946, a pristizale su sve do 1948.

У КУЛИ ОБЕЛЕЖЕНО 77 ГОДИНА ОД КАДА СУ ОРГАНИЗОВАНО ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ СТИГЛИ ПРВИ КОЛОНИСТИ: Победио је нагон за опстанком

foto A. Popović

U prostorijama preduzeća u kojem je uređena spomen-soba došljaka, okupilo se više od stotinu onih koji su naselili Kulu posle Drugog svetskog rata, njihovih potomaka, ali i gostiju, takođe poreklom iz kolonističkih porodica - iz Beograda, Novog Sada, Vrbasa, Lovćenca, Bačkog Dobrog Polja, Sivca, Crvenke, Kruščića...

- Kula je imala 351 nosioca kolonizacije, što znači da se doselilo toliko familija, sa ukupno oko 2.500 članova. Od njih su danas živi 132, od čega 25 u Kuli, a ostali su se odselili u veće gradove ili u Crnu Goru - naveo je Žarko Popović (86) iz "Udruženja građana kolonista i potomaka iz CG 1946. Kula", koje je organizator sećanja na dane kolonizacije u ovoj varoši, u to vreme sedištu sreza.

Foto: DVD studio

ISTORIJA Među svedocima kolonizacije i dve žene od 92 godine

Popović je, takođe, jedan od onih koji je crnogorska brda zamenio za bačku ravnicu, a ukrcao se u "voz bez voznog reda" kao devetogodišnjak, sa sestrom, dva brata, ocem, majkom, dedom i dvojicom stričeva, na put u obećanu "veliku, zelenu i bogatu Vojvodinu".

 

FURGON

OD 2018. postavljen je zatvoreni vagon (furgon), kakvim su kolonisti stigli u Kulu. Iz i ispred tog "simbola" je i ove godine održan prigodan kulturno-umetnički program, u kojem su učestvovali guslari, ženska i muška pevačka grupa, pesnici i recitatori.

- Nije, ipak, bilo lako u nepoznatom, gde su kolonisti radili od jutra do mraka na njivama. Bio je to susret dva sveta, dva mentaliteta i različitih kultura, običaja i navika. Pobedio je nagon za opstankom, uz nemalo brđanskog inata - posvedočili su kolonisti piscima monografije o doseljavanju Crnogoraca u Kulu, Slobodanu B. Medojeviću iz Kruščića i Damjanu Miljaniću, predsedniku Opštine Kula, koji je sa narodnim poslanikom Milanom Glušcem prisustvovao obeležavanju 77. godišnjice kolonizacije.

Foto: T. Tamaš

FURGON Iz brda u ravnicu doputovali u zatvorenim vagonima

Popović kaže da je Miljanićev đed, od kojeg je unuk poneo ime, bio legenda "držanjem i pameću gorštaka", a među mnogim kolonistima za ponos posebno ističe Branka Jovetića, "neprevaziđenog predsednika Opštine Kula i predsednika Komisije za međunarodne odnose FNRJ, koji je umesto Tita dočekivao strane goste".

Foto: A. Popović

SIMBOLIKA Guslarska pesma iz vagona

- Istorijsku čast imali smo ove godine, jer su na svečanosti bile i dve naše zemljakinje koje imaju po 92 godine - Vukosava Miljanić i Darinka Vuković. Najstariji živi kolonista Milinko Petković (93) nije mogao da dođe zbog bolesti, a najmlađi nam je Gavro Mrkić (77), koji je imao dva meseca kad je iz CG stigao u Kulu - kazao je Popović. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu