OVAJ GRAD SU RAZORILI PRE 610 GODINA, ALI JE JEDNA LJUBAVNA PRIČA PREŽIVELA VREME: Kula svedoči o tragičnom događaju (FOTO)

S.BABOVIĆ

05. 11. 2023. u 17:00

SREDNjEVEKOVNI grad Stalać kod Ćićevca razorio je 1413. godine turski sultan Musa u svom pohodu ka Kruševcu.

ОВАЈ ГРАД СУ РАЗОРИЛИ ПРЕ 610 ГОДИНА, АЛИ ЈЕ ЈЕДНА ЉУБАВНА ПРИЧА ПРЕЖИВЕЛА ВРЕМЕ: Кула сведочи о трагичном догађају (ФОТО)

Foto: S. B.

Iako je ovo strateško utvrđenje na ogranku Mojsinjske planine bilo naseljeno tek od 14.veka, kada je knez Lazar Hrebeljanović podigao i Kruševac, priča o Stalaću je odolela zaboravu, zahvaljujući jednoj preživeloj kuli, poznatoj pod imenom Todorova i jednoj narodnoj pesmi - „Smrt Vojvode Prijezde“.

- Stalać je imao strateški značaj, usmeren prvenstveno na kontrolu i odbranu prilaza srpske srednjevekovne prestonice - navode u Zavodu za zaštitu spomenika Kraljevo, instituciji, koja brine o ovom spomeniku od velikog značaja. - Prvi put se se pominje u ravaničkoj povelji kneza Lazara 1377, potom 1395. godine u povelji knjeginje Milice manastiru Sv. Pantelejmonu u Svetoj Gori.

Da je Stalać srušio turski sultan pre 610 godina saznaje se iz spisa Konstantina Filozofa. Kako je izgledao godinama ranije, uspeli su da rekonstruišu stručnjaci. Najviše, tokom istraživanja od 1971.do 1979.godine kada su konzervirani zatečeni i otriveni objekti.

- Veliki grad Stalać utvrđen je masivnim bedemom sa hodnom stazom, zupcima i strelnicama i monumentalnom četvorospratnom donžon kulom (Todorovoa kula), koja je štitila Mali grad, najuže gradsko jezgro, naknadno formirano pregrađivanjem južnog dela Velikog grada - iznose stručnjaci. - Centralno mesto u Malom gradu zauzima palata sa tremom. Na suprotnoj strani od palate, uz same bedeme, razmeštene su male zgrade, čija je namena bila različita. Mali grad zaštićen je nižim zidom i suvim rovom ispred donžon kule. Komunikacija između gradova odvijala se kroz kapiju na koju je kasnije postavljena rampa za pokretan most.

Grad Stalać čuva i ostatke antičkog grada,kao i zvono u crkvenoj porti sa svedočanstvom da je izliveno 1384.godine u Milanu. Sudbina Todora od Stalaća i njegove Jelice trajno je sačuvana u poeziji. „Smrt vojvode Prijezde“ u stihovima donosi njihovu tragičnu sudbinu. Nisu se predali Turcima, zajedno su skočili u Južnu Moravu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)