NA SVADBU U INDIJU DŽIPOM, IZ - PARAĆINA: Milovan Aranđelović krenuo na neobično putovanje iz Australije (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

13. 11. 2023. u 16:51

PARAĆINAC Milovan Aranđelović čovek je koji ne zaboravlja rodnu grudu i svoj Busilovac iako je već decenijama, sa porodicom, stanovnik Džilonga u Australiji.

НА СВАДБУ У ИНДИЈУ ЏИПОМ, ИЗ - ПАРАЋИНА: Милован Аранђеловић кренуо на необично путовање из Аустралије (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Čitaocima „Novosti“ poznat je po tome što je opremio nameštajem ne samo crkvu u svom rodnom selu već i tridesetak bogomolja širom Astralije i Novog Zelanda, a darivao je i ikonostas i Bogorodičin tron najneobičnijoj srpskoj svetinji na Petom kontinentu – Crkvi Svetog proroka Ilije, isklesanoj u rudarskom mestu Kuber Pidi 17 metara ispod zemlje.

Druga velika pasija ovog mašinskog inženjera su putovanja, pa se krajem oktobra Milovan otisnuo na još jedno veliko putešestvije, u Indiju. Ovog puta imao je konkretan razlog – pozvao ga je na svadbu Indijac Ađu Abraham, koji će se 27. novembra venčati sa svojom verenicom Mariom Džordž. Indijac je mašinski inženjer zaposlen u Džilongu u Milovanovoj firmi, a Maria je lekarka.  Na svadbi će, kako nam je objasnio Milovan, biti blizu hiljadu zvanica, a njegovo je da do navedenog datuma stigne u indijski grad Koši, država Karela.

Naš sagovornik je uveliko već na putu svojim džipom „landrover“, spremnim za rutu od blizu 10.000 kilometara. U Koši je planirao da stigne nedelju dana pre svadbe. Da nađe smeštaj i, ujedno, da se raspita za običaje koji su u Indiji moraju poštovati.

- Ovaj put realno se može savladati za 13-14 dana, ali ja sam izdvojio mesec jer je stvar u upoznavanju novih civilizacija i ljudi. Treba uživati u putovanju. Ruta je preko Istanbula i cele Turske, do Irana. U Teheranu ću se zadržati više dana, a zatim krećem na jug, gde prelazim pakistansku granicu. Nekoliko dana biću u Karačiju, najvećem gradu u Pakistanu. Do Indije je od Karačija oko 300 kilometara. Kad pređem granicu, voziću zapadnom obalom, na jug. Proći ću kroz Bombaj i grad Goa, da bih najzad stigao u Koše, gde je svadba – pričao nam je Milovan svoj plan neposredno pre nego što je krenuo na ovu, kako kaže, svoju treću svetsku turneju.

Foto: Privatna arhiva

U Dakaru - Senegal

Sa osmehom ističe da mu je „životna misija“ da skvasi noge u svim okeanima. Dosad je to učinio u Pacifiku, kad je špartao Rusijom do Vladivostoka. Prošle jeseni kupao se u Atlantiku. Bila je to turneja po Zapadnoj Africi, duga oko 15.000 kilometara. Njegov „landrover“ je i to izdržao, mada je kvar bio neizbežan. Nije ni čudo, s obzirom na to da mu je ruta bila Beograd – Dakar. Nakon zapadne Evrope i prelaska na crni kontinent, savladao je Maroko, Zapadnu Saharu, Mauritaniju i Senegal. Tu su ga upozoravali na pustinju i opasnost od otmičara i terorista, ali nije odustao. Za put u Indiju, zbog toga, kaže da je jednostavniji.

- To je facinantan potkontinent stare civilizacije i nastojaću da ga što više upoznam. Naravno, velika svadba koja će potrajati nedelju dana mi je u prvom planu, ali neću žuriti sa povratkom. Kako sam računao, u Srbiju, odnosno Paraćin, stići ću u januaru naredne godine. Konačno ću u svom Busilovcu da prezimim zimu, a krajem marta se vraćam u Australiju.

SEVERNI LEDENI OKEAN

Posle Indijskog okeana u kom će moći da se okupa, sva Milovanova pažnja biće usmerena na Severni ledeni okean. Turneju na sever, kroz Rusiju, planirao je narednog leta i to će biti poslednji okean u kom će „smočiti noge“. A onda, preostaje i poslednje, peto veliko putovanje. Ruta je Srbija - Australija.

– I ovo putešestvije već sam isplanirao. Džipom ću moći da stignem do Indonezije, a onda trajektom do Sumatre i Jave, odnosno Džakarte. Do Australije potom mogu jedino brodom. Tako će i moj „landrover“, kupljen u Srbiji, prvi put videti peti kontinent – navodi, za „Novosti“, Milovan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)