BILI SU INSPIRACIJA MNOGIMA: "Novosti" saznaju - Slike tri velika glumca osvanuće na zgradi u ovom gradu (FOTO/VIDEO)

S.BABOVIĆ

06. 10. 2023. u 15:50

FOTOGRAFIJE Marka Živića, Momira Bradića i Milije Vukovića osvanuće na fasadi pozorišne zgrade u Kruševcu 14. oktobra, saznaju "Novosti".

БИЛИ СУ ИНСПИРАЦИЈА МНОГИМА: Новости сазнају - Слике три велика глумца освануће на згради у овом граду (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: S. B.

Kako saznajemo, na zidu objekta, gde je sedište Kruševačkog pozorišta i Kulturnog centra, fotografije će biti u okviru stalne postavke „Prozori sećanja“ posvećene pozorišnim i filmskim legendama. U prvom redu bočne fasade ove zgrade panoi sa portretima devetoro umetnika postavljeni su 2016. godine.

Prepoznatljive slike Vlastimira Đuze Stojiljkovića, Bate Paskaljevića, Milana Puzića, Taška Načića, Radmile Savićević, Miodraga Petrovića Čkalje, Borisava Mihailovića, Ljubinke Bobić i Dragoslava Vasiljevića Fige izloženi su tada u "otvorima" zgrade kroz stalnu postavku. Na Dan oslobođenja grada u Prvom i Drugom svetskom ratu, 14. oktobra, fotografije tri velika umetnika postavljaju se u drugom redu. Na taj dan, pre dve godine, Srbija je ostala bez Marka Živića.

- Prvi red predstavlja naše velikane, koji su obeležili i pozorišne početke u Kruševcu, osnivanje pozorišta i prvi period našeg grada – kaže za „Novosti“ Branislav Nedić, upravnik Kruševačkog pozorišta. - U drugom redu biće umetnici koji su svoju punu profesionalnu snagu ostvarili u novijim decenijama 20. veka, kao i oni koji su imali pune zasluge za profesionalizaciju pozorišta.

Trg glumaca je 2019. godine osim postavke „Prozori sećanja“ dobio i biste sedam od devet umetnika koji su već imali svoje portrete na fasadi. Ovog Vidovdana, bistu je dobio i Momir Bradić (1935-2018), jedan od osnivača profesionalnog teatra.

FENOMEN

KRUŠEVAČKO pozorište godišnje ima oko 300 programa, predstava, akademija i izložbi. Čak 116 kruševačkih maturanata upisalo je neki smer na Akademiji od 1997. do 2012. godine, a taj trend nastavio se i u minuloj deceniji. Brojne su i dramske škole. Pozorište ima odličnu scenu za najmlađe, a oni se školuju i u Umetničkom studiju pri KCK-u, koji je 1983. godine osnovao Bata Miladinović. Uspešna su i pozorišta mladih, poput Amaterske pozorišne trupe "Čkalja" i neformalne umetničke inicijative "Kultorciklin".

Kruševac se i na druge načine odužio glumcima. Više ulica nazvano je po ovim umetnicima, a među poslednjima su upravo Marko Živić (1972-2021) i Momir Bradić dobili svoje. Mala noćna scena u gradskom teatru ponela je ime po prerano preminulom glumcu Živiću, dok je doajen ovdašnjeg glumišta Milija Vuković (1947-2020) dobio svoju pozorišnu smotru.

- Predlozi za uređenje partera kod pozorišne zgrade postojali su od 2002. godine – podseća Nedić. - I to uređenje odvija se poslednjih godina, u fazama. Nažalost, neki, poput našeg Marka, rano dobiju svoje obeležje.

Jedina prava "oznaka" nekom glumcu u Kruševcu bila je do pre sedam godina u Balšićevoj ulici, gde je rođen Miodrag Petrović Čkalja, i to na inicijativu stanovnika te ulice koji svakog 1. aprila, na Svetski dan šale, ostave po cvet kraj rodne kuće čuvenog komšije.

Spisak priznatih glumaca i popularnih glumaca, koji vode životno ili profesionalno poreklo iz Kruševca je dugačak. Na njemu su i Radmila Živković, Vojin Ćetković, porodica Trifunović (braća Sergej i Branislav i otac Tomislav), Nataša Šolak Tapušković, Radoš Bajić. Rasinski okrug doneo je umetnosti značajne reditelje, scenografe, scenariste, kompozitore, pisce. Nebojša Bradić, Novak Novak, Miomir Miki Stamenković, Miodrag Tabački, Miroljub Ranđelović Rasinski, Vlastimir Radovanović, Stanislav Binički, Dobrica Ćosić samo su neki od njih.

BONUS VIDEO - JELENI UMIRU SAMI ZA KRAJ: Najpotresniji prizor sa sahrane Marka Živića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024