POČAST HEROINI MILUNKI SAVIĆ: Ministar Selaković položio venacna njen grob u Aleji velikana

J. Matijević

05. 10. 2023. u 17:43

NA Voždovcu, u Beogradu, gde je provela poslednje decenije svoga života, uz pomoć Opštine i udruženja, i uz pokroviteljstvo predsednika Aleksandra Vučića, biće podignut spomenik Milunki Savić, najavio je juče ministar Nikola Selaković na državnoj ceremoniji obeležavanja 50 godina od smrti Milunke Savić u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

ПОЧАСТ ХЕРОИНИ МИЛУНКИ САВИЋ: Министар Селаковић положио венацна њен гроб у Алеји великана

Foto: Ministarstvo za rad

Ministar je kazao da Milunka Savić zaslužuje da ima spomenik u svakom mestu u Srbiji, i to ne samo u njenoj rodnoj Raški.

Vikimedija

JUNAK Milunka Savić

- Dobila ga je u Inđiji pre pet godina na svoj rođendan, gde verovatno nikada nije bila, jer su ljudi prepoznali da Milunka Savić nije samo žena heroj, već je ona sistem vrednosti - istakao je ministar.

Govoreći o njenom životu i borbi za Srbiju, Selaković je naveo da o Milunki može da se priča čitavu večnost i podsetio da je ona boreći se za Srbiju i njenu slobodu kod Kumanova, Prilepa, Bitolja, tek u bici na Bregalnici, dobila prvu ranu od dvanaest, a da je za dvanaest rana dobila devet odlikovanja, čime je pokazala svoju ljubav prema otadžbini.

Foto: Ministarstvo za rad

Polaganje venaca na grob Milunke Savić u Aleji velikana

- Nikada nije ništa tražila za sebe, a kada se borila, borila se za druge - zaključio je Selaković.

POKAZIVALA SAMO VELIKU LjUBAV

IMA jedna reč u koju se sklapaju i sabiraju sve druge koje se vezuju za Milunku Savić. Ta reč koliko god nam zvučala poznato, uvek nam u životu nedostaje njena suština. Ta reč je ljubav. Nema te ljubavi koju ova žena heroj nije pokazala. Pokazala je veliku ljubav prema porodici i pre svega prema bratu, umesto kojeg je otišla u rat da bi sačuvala i njega i porodično ime da se ne ugasi - kazao je ministar Selaković. 

Selaković je podsetio da je obnovljena spomen-ploča njenog komandanta vojvode Vuka na Staravinskom visu, a da će se obnoviti i spomenici i grobovi i vojvodi Vuku, i Voji Tankosiću i đeneralu Božidaru Jankoviću na Novom groblju u Beogradu.

Ceremoniju odavanja počasti i polaganja venaca organizovalo je Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912 - 1918, njihovih potomaka i poštovalaca. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)