NOVI KROV ZA 150. ROĐENDAN HRAMA: U Sivcu rekonstrukcija jedne od najvećih i najlepših pravoslavnih crkava u Vojvodini

Z. Rajić

02. 09. 2023. u 11:54

NA jednoj od najvećih i najlepših pravoslavnih crkava u Vojvodini, onoj u Sivcu, obnavlja se krov u godini kad ova bogomolja, posvećena Prenosu moštiju svetog oca Nikolaja, slavi 150 leta od osvećenja. To je najnoviji u nizu velikih poduhvata, započetih pre nekoliko godina, na potpunoj rekonstrukciji sivačkog hrama, koja se obavlja pod nadzorom Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

НОВИ КРОВ ЗА 150. РОЂЕНДАН ХРАМА: У Сивцу реконструкција једне од највећих и најлепших православних цркава у Војводини

foto Tomi Tamaš

- Menjamo krov koji je dotrajao i prokišnjavao. Pokriven je pre dvadesetak godina crepom koji je propuštao vlagu, tako da je morao konačno da se zameni. Istovremeno se uklanjaju trošni delovi građe i pravi krovna konstrukcija koja bi trebalo da traje stotinu godina, a tako pouzdana je neophodna i da bi se bezbedno nastavila dalja obnova hrama - rekao je protonamesnik Danijel Kobiljski, paroh sivački.

Kao i ostale radove na rekonstrukciji bogomolje, tako i postavljanje nove krovne građe i crepa, sivačka crkvena opština mahom sama finansira, prihodima od zemlje koju izdaje u zakup. Pre osam godina vraćena su joj 182 hektara poseda konfiskovanog posle Drugog svetskog rata. Ipak, paroh ističe i značajnu podršku dobijenu za najnovije radove od Ministarstva pravde i od Opštine Kula, kao i spremnost MZ, seoskog JKP "Radnik" i vernika da priskoče u pomoć kad god zatreba.

Sivačka crkva jedna je od tri u Vojvodini (uz bečejsku i čurušku) sa tri zvonička tornja i krsta. Centralni toranj, sa vrhom krsta, visok je 51,5 metara, a bočni tornjevi se dižu do 45 metara. Pre četiri godine tornjevi su presvučeni bakrom, a novi krstovi su izrađeni od prohroma (nerđajućeg čelika) i pozlaćeni. U narednim fazama trebalo bi da budu obnovljeni pod i fasada hrama, kao i troja velikih vrata, glavna i bočna, i svi prozori na objektu.

U planu je i da se restaurira izuzetno vredan ikonostas, koji je sačinio i 1817. Sivčanima predao Pavel Đurković, prvi srpski akademski slikar.

Za jubilej monografija

POVODOMjubileja, seoska crkvena opština izdaje monografiju "Svetonikolajevski hram u Sivcu", autora Zorana O. Peruničića. Knjiga je spoj istorije hrama i sela i sadržaće popis svih porodica, sa godinom pominjanja u crkvenoj arhivi. Promocija monografije, kako je najavljeno, biće krajem novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu