OTVORENI 27. MIŠIĆEVI DANI U MIONICI: Dostojni čuvari herojskog nasleđa

B. PUZOVIĆ

18. 07. 2023. u 12:06

MIONICA je kroz sve ove godine pokazala da može da bude dostojni čuvar herojskog nasleđa. Ne samo da je pokazala, već na to ima sva prava, jer je ovde, sa Ribničkog mosta, sve i počelo. Iz Mionice je počela Kolubarska bitka za slobodu Srbije.

ОТВОРЕНИ 27. МИШИЋЕВИ ДАНИ У МИОНИЦИ: Достојни чувари херојског наслеђа

Foto B. Puzović

Spomenik Živojinu Mišiću na trgu koji nosi ime slavnog vojskovođe, spomen-kuća u njegovom rodnom Struganiku, ova manifestacija, najviše opštinska priznanja, dokaz su da je Mionica dostojni čuvar sećanja na svog vojvodu.

Ovo je rekao predsednik opštine Mionica Boban Janković na otvaranju 27. "Mišićevih dana" i podsetio da je upravo u ovoj varošici legendarni vojvoda u Prvom svetskom ratu preuzeo komandu nad izmučenom, umornom, neuhranjenom, golom, desetkovanom Prvom armijom. Najavio je da će Mionica nastaviti da se seća slavnog vojskovođe...

PO UZORU NA BORODINSKU BITKU

PROJEKAT Kuće Kolubarske bitke obuhvata impozantnu multifunkcionalnu postavku, koja će u 5D formatu, na 400 kvadratnih metara, posetiocima omogućavati da se upoznaju sa činjenicama i detaljima o ljudima i događajima koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji Srbije i sveta - kaže prvi čovek Mionice. - U prvoj fazi, oslikan je mural dimenzija 33 sa osam metara, a ceo projekat osmislio je umetnik Slobodan Jevtić Pulika, Valjevac koji živi i stvara u Francuskoj. Kuća Kolubarske bitke zamišljena je po uzoru na moskovski muzej-panoramu posvećen Borodinskoj bici.  

- Današnja Mionica neće se zaustaviti, nego ćemo na još jedan način pokazati zahvalnost za slobodu, slavu, zasluge i zato ćemo na mestu gde je vojvoda preuzeo komandu nad vojskom sagraditi Kuću Kolubarske bitke, njima u čast - kaže Janković. - Prve dve faze gradnje Kuće Kolubarske bitke smo završili. Uskoro, nastavljamo treću fazu gradnje ovog jedinstvenog spomen-obeležja. Biće to večni spomenik srpskim vojnicima, seljacima koji su u opancima nosili puške i doneli slobodu.

Svečana akademija u čast vojvode Mišića, posle 22 godine, biće održana i u njegovom rodnom Struganiku kod Mionice.

Tokom manifestacije predviđeno je da se održe koncerti, kao i varoško i veče muzike i vina. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)