OŽIVELO SEDAM VEKOVA: U srednjovekovnom zamku u Vršcu otvorena prva stalna postavka o životu unutar kamenih zidina (FOTO/VIDEO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

04. 07. 2023. u 20:00

U GODINI kada se obeležava tačno sedam vekova od prvog pomena Vršačke kule, tj. utvrđenja iznad Vršca, u tom srednjovekovnom zdanju juče je otvorena prva stalna izložba, koja na autentičan način prikazuje kako se tokom vekova odvijao život unutar tih kamenih zidina.

ОЖИВЕЛО СЕДАМ ВЕКОВА: У средњовековном замку у Вршцу отворена прва стална поставка о животу унутар камених зидина (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: J.J.Baljak

Posetioci sada po prvi put mogu da vide originalne predmete pronađene na tom lokalitetu, kao i brojne replike oruđa, oružja, oklopa, zastava…

Stara i napuštena kula sa karakterističnim „zubima“ na vrhu, 2015. je potpuno rekonstruisana i ponovo postala dostupna javnosti. Njena unutrašnjost je od tada bila prazna, ali je čak i takva privlačila veliki broj turista. Očekuje se da će stalna postavka dodatno unaprediti razvoj turizma u tom gradu i čitavom regionu.

-Kula je simbol Vršca i mesto koje svi naši turisti žele da posete. Zato smo ove godine iz gradskog budžeta izdvojili dva miliona dinara za osnovno opremanje ove izložbe, da naši gosti, ali i Vrščani, po prvi put mogu da vide kako se ovde nekada živelo – ponosno je rekla gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Dugo se verovalo da je Vršačka kula, koja stražari nad gradom sa 399 metara nadmorske visine, podigao despot Đurađ Branković u 15. veku, nakon pada Smedereva. Te je tvrdnje, međutim, naučno opovrgnuo dr Aleksandar Krstić, viši naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu, koji je o tome objavio i naučnu knjigu. On je izgradnju utvrđenja smestio u kraj 13. veka, u period kada se Vršac zvao Erdšomljo, što je bacilo potpuno novo svetlo na istoriju grada.

ODUVEK BILA VOJNO UTVRĐENjE

KULA je oduvek bila vojno utvrđenje. U vreme Turaka tu su boravili i hrišćanski plaćenici, tzv. martolosi, koji su dobijali novac za svoju službu. Upravo iz jednog platnog spiska se i doznaje da je u samom utvrđenju bilo oko 25 osoba. Među njima je bilo i žena, što je utvrđeno na osnovu antropološke analize pet skeleta pronađenih unutar zidina. Opsežna arheološka istraživanja su, inače, rađena od 1997. do 2003. godine.

- Brojna dokumentacija dokazuje da su vršačko utvrđenje sagradili Ugari, mnogo pre turske najezde – kaže Krstić, za „Novosti“. - Ugarski kralj Bela IV je 1242, nakon odlaska Mongola sa ovih prostora, započeo obnovu zemlje i naredio masovnu izgradnju kamenih utvrđenja, naročito u pograničnim područjima. U decenijama koje su sledile prva je podignuta upravo tvrđava u Vršcu, tj. Erdšomlju. Najstariji dokument u kom se ona pominje potiče iz 1323. godine. Kasnije je bila u posedu despota Stefana Lazarevića, pa Đurađa Brankovića, Osmanlija.

Izložbu su na temeljima ovih podataka priredili kustosi-istoričari Gradskog muzeja Vršac Ivana Ranimirov i Stefan Mavrović. Postavili su je hronološki – od 1227. kada se prvi put spominje Erdšomljo do konačnog oslobođenja od Turaka 1716. godine.

-Prvi sprat je vezan za ugarski period. Tu su, ispod staklenog poda, izloženi originalni predmeti sa ovog lokaliteta, od grnčarije do delova oružja – navodi Mavrović. - Na drugom spratu je prikazan period srpske despotovine, za čije potrebe je oklope, vezirnu košulju i mačeve „vukovce“ radio Stevan Stevanović iz Kruševca. Poslednji sprat je posvećen turskom periodu. Tu je izložen i deo turskog vodovoda, koji, uz par nadgrobnih spomenika, predstavlja jedino opipljivo svedočanstvo njihove vladavine.

NOVO RADNO VREME

VRŠAČKA kula je do sada radila samo vikendom, a ubuduće će biti otvorena od četvrtka do nedelje, od 11 do 18 časova. Tokom zime je zatvorena. Karta će za odrasle koštati 250 dinara, a za decu, studente i penzionere 200.

Nije izostavljena ni romansirana strana priče o vršačkom utvrđenju, koja je nastala iz pera vršačkog publiciste Dušana Belče. Taj deo izložbe se nalazi u tzv. kapija-kuli i namenjen je deci.

-Za našu kulu je vezana legenda o začaranoj princezi, koju je čarobnjak pretvorio u zmiju, jer je odbila njegovu prosidbu. Ona se, prema legendi, i danas krije u kamenim zidinama – priča nam Ivana Ranimirov. - Tu je i priča o vršačkim patuljcima, koju smo ilustrovali keramičkim figuricama autorke Danijele Radeka. Takođe, imamo i lutkarski prikaz bitke u kojoj je vršački ustanik Janko Halabura podno kule odrubio glavu turskom begu. Detalj iz te borbe se nalazi na grbu Vršca.

U planu je da se na jesen postojeća postavka dopuni digitalnim sadržajima – idealnom 3D rekonstrukcijom zamka i 4D video-prezentacijom, koja će pružiti uvid u istorijske faze od formiranja utvrđenja do njegovog rušenja 1701. godine, nakon potpisivanja Karlovačkog mira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)