PLATILI IM MATURU, A SAD NUDE I STIPENDIJE: Potez kompanije iz Gadžinog Hana obradovao svršene osnovce

J. Ćosin

24. 06. 2023. u 07:00

ODLAZAK mladih sa područja opštine Gadžin Han u veće gradove ili u inostranstvo motivisao je vlasnike ovdašnje Kompanije "Resor", da plate matursko veče svim osmacima sa područja te opštine, ali i da ponude stipendije i posao onima koji upišu proizvodna zanimanja.

ПЛАТИЛИ ИМ МАТУРУ, А САД НУДЕ И СТИПЕНДИЈЕ: Потез компаније из Гаџиног Хана обрадовао свршене основце

Foto: J. Ćosin

Svi troškovi za proslavu mature, plaćeni su za svih 39 učenika osmog razreda, koliko ih je ove godine završilo osnovnu školu u tom području, a namera plemenitih vlasnika kompanije je da stipendijama, buduće tek svršene osnovce na neki način zadrže u rodnom mestu, s obzirom na to da će ih dogodine biti tek 27.

Majka maturantkinje iz Gadžinog Hana, Marija Đurić, kaže da je njima kao roditeljima važno da znaju da Opština i firme misle na budućnost njihove dece, kao i da je i sam gest obradovao kako njih, tako i njihovu decu.

Foto: J. Ćosin

Marija Đurić

- Svi znamo da su troškovi oko mature svima teret, tako da smo bili veoma srećni kada smo čuli da će vlasnici ove firme u našem kraju da ih plate. Moja ćerka planira da upiše gimnaziju, upravo je polagala maturu i dobro je prošla, a kada završi školovanje, možda se odluči da se vrati u Gadžin Han i potraži posao ovde - priča nam Đurićeva.

Vlasnici ove kompanije veruju da bi stipendije i posao u njihovoj firmi koja proizvodi komunalnu opremu mogli da budu dodatna motivacija za sve one koji se odluče da postanu bravari, zavarivači, metalo  strugari, auto-lakireri, auto-električari...

- Na ovaj korak smo se odlučili kako bi sve mlade na teritoriji Opštine Gadžin Han zadržali tu, da se posle školovanja vrate svojim domovima i da ne odlaze u druge krajeve, u Niš, u Beograd, inostranstvo... Odlučili smo da sve male maturante koji upišu zanatski smer za zanimanja bravar, zavarivač, auto-električar, metalo strugar i sve one smerove za koje naša kompanija ima potrebu zaposli, daćemo stipendiju tokom školovanja, i po završetku trogodišnjeg ili četvorogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja odmah ih zaposliti u kompaniji - kaže direktor Dušan Mihajlović.

Foto: J. Ćosin

Dušan Mihajlović

Problem sa pronalaženjem zanatlija ovih struka je sve veći iz godine u godinu, pa su vlasnici ove kompanije bili primorani da ih potraže čak na drugom kontinentu.

- Starosna struktura je visoka, već postoji problem u zapošljavanju novih ljudi, i zato smo se odlučili da stipendiramo buduće generacije koje se odluče za zanatske smerove i da jednostavno pošaljemo poruku da nije sramota biti zanatlija i da od tog posla može lepo da se živi. Bili smo primorani da zaposlimo radnike iz Senegala, a još osmoricu treba da zaposlimo kada dobiju radne vize. Ima potrebe za još više radne snage, a i da ne bismo dovodili strance. Želimo da naše mlade stipendiramo i motivišemo ih da ostanu i da rade na teritoriji opštine Gadžin Han - kaže Mihajlović.

Za 30 godina samo 800 osnovaca

TOKOM poslednjih 30 godina Osnovnu školu u Gadžinom Hanu završilo je oko 800 učenika. A, na prstima se, nažalost, mogu izbrojati oni koji su se po završetku srednje škole ili fakulteta vratili u svoja rodna mesta i tu ostali da žive.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)