PROKLETA JERINA IMA VIŠE TVRĐAVA U SRBIJI: Jedna je sakrivena pored Zapadne Morave, do prelepe tvrđave se teško dolazi (FOTO)

S.BABOVIĆ

28. 04. 2023. u 09:18

PO ženi despota Đurđa Brankovića, poznatoj pod imenom Prokleta Jerina (1400-1457), zovu se najmanje tri tvrđave u Srbiji, a do jedne od njih, pored Zapadne Morave, najteže se dolazi.

ПРОКЛЕТА ЈЕРИНА ИМА ВИШЕ ТВРЂАВА У СРБИЈИ: Једна је сакривена поред Западне Мораве, до прелепе тврђаве се тешко долази (ФОТО)

Foto:S.Babović,Udruženje Jerinin grad

Utvrđenje Grabovac u istoimenom mestu kod Trstenika nalazi se na bregu iznad reke. Veruje se da je tvrđavu podigao još u 6. veku vizantijski car Justinijan, a da su ga srpski srednjovekovni vladari obnovili i proširili. Nije poznato zbog čega je u narodu ipak zaživelo ime Jerinin grad.

Pretpostavlja se da je strateška pozicija utvrđenja bila posebno značajna posle Kosovskog boja 1389. godine, kada se u trsteničkom kraju nalazila srpska vojska štiteći manastir Ljubostinju, odakle je kneginja Milica vodila državu.

Na utvrđenju se danas vidi oko 350 metara zidina, širine dva i visine do 8 metara, kao i ostaci dve kule, odbrambeni rov i tragovi manjih građevina unutar grada. Po dužini zidova jasno je da je u pitanju impozantna arhitektura, i da je trstenički grad čak tri puta veći od Koznika, na granici Aleksandrovac-Brus, a od Magliča kod Kraljeva dva puta. Do grada se stiže pešačkom stazom dužine oko 500 metara.

Arheolozi su ovu tvrđavu istraživali u više navrata, a najviše tokom 2010. i 2012. godine.Tada su pronađeni vredni komadi oružja, potkovice, srebrni novac iz vremena Vuka Brankovića, keramički predmeti.

Nažalost, svega par posto lokaliteta je ispitano. Grabovac - Jerinin grad kod Trstenika tek čeka pravo vreme za otkrivanje, ali i obnovu. Građevina je u veoma lošem stanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade