RISTA SE VRAĆA U ŠUMSKI DOM: Posle tri meseca oporavka ris koji je pronađen povređen na Đerdapskoj magistrali danas ponovo u svom staništu

B. SUBAŠIĆ

03. 02. 2023. u 09:20

RIS Rista danas se, tačno u podne, posle višemesečnog oporavka u Zoološkom vrtu u Boru, najzad vraća kući, u šumsku divljinu Đerdapske klisure.

РИСТА СЕ ВРАЋА У ШУМСКИ ДОМ: После три месеца опоравка рис који је пронађен повређен на Ђердапској магистрали данас поново у свом станишту

Rista uoči polaska kući, Foto JP Nacionalni park "Đerdap"

Povratku u prirodu jedne od malobrojnih preostalih jedinki ove strogo zaštićene vrste prisustvovaće predstavnici svih institucija koje su učestvovale u njegovom spasavanju:

Javnog preduzeća Nacionalni park "Đerdap", Ministarstva zaštite životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Biološkog fakultata Univerziteta u Beogradu.

- Pacijent Rista, kojeg je prošlog novembra na Đerdapskoj magistrali povredio automobil uspešno se oporavio i spreman je za povratak u prirodu - kaže Jelena Bujdić Krečković iz Službe za informisanje, prezentaciju, turizam i geopark JP Nacionalni park "Đerdap".

- Na osnovu dobijenih dozvola od Ministarstva zaštite životne sredine, ris će biti markiran i vraćen u prirodu na područje gde je i pronađen posle povređivanja. Nosiće dži-pi-es ogrlicu kojom će biti praćeno njegovo kretanje narednih godinu dana. Rista će biti prvi ris u Srbiji koji će biti praćen na ovaj način, a dobijeni podaci koristiće se, između ostalog, za utvrđivanje veličine teritorije ove jedinke.

Na prostoru Nacionalnog parka "Đerdap", najvećeg u Srbiji, živi između 10 i 12 jedinki risa, strogo zaštićene divlje vrste. Polovinom novembra 2022. godine, ovog mužjaka starog između pet i sedam godina povredio je automobil na Đerdapskoj magistrali.

LEČILI GA NAJBOLjI STRUČNjACI

RADNICI Javnog preduzeća Nacionalni park "Đerdap" pronašli su ga pored puta i u koordiniranoj akciji sa Ministarstvom zaštite životne sredine hitno su ga transportovali u zoo-vrt u Boru, gde mu je pružena odgovarajuća veterinarska pomoć - kaže Jelena Bujdić Krečković.

- Naši najbolji strčnjaci su učestvovali u Ristinom spasavanju i lečenju, tako da je potpuno spreman da se, brzo kao ris, danas vrati u prirodu, i to na lokaciji koja nije dostupna putničkim automobilima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ČESTO SRPSKO IME IMA TUŽNO ZNAČENJE: Roditelji koji ga daju svojoj deci često nisu svesni porekla