RAJSKI KOLAČ: Idealan za ljubitelje čokolade, a ukus je više nego rajski
Ovaj kolač s pravom nosi tako pretenciozni naziv.
Foto: Jutjub/Printskrin/Igy the cook
Sastojci:
Za fil:
- 250 g čokolade za kuvanje,
- 200 g čvrste lešnjak – nougat kreme,
- 7,5 dl slatke pavlake,
- 120 g naseckanih lešnika
Za biskvit:
- 3 jaja,
- 3 kašike hladne vode,
- 100 g šećera,
- 500 g brašna,
- 150 g kakaoa,
- 1 prašak za pecivo,
- 250 g gustina
Za dekoraciju:
- 1 kašika kakaoa
Priprema:
Fil: Narežite nugat i čokoladu za kuvanje. U šerpi zagrejte slatku pavlaku (ne pustite da proključa), sklonite sa šporeta, dodajte narezani nugat i čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Prebacite u plastičnu posudu i ostavite u frižideru najmanje 4 sata da se ohladi. Najbolje je ostaviti preko noći u frižideru. U tiganju bez masnoće propržite seckane lešnike dok ne dobiju zlatno braon boju. Prebacite na tanjir i ostavite da se ohladi.
Biskvit: Zagrejte rernu na 175 °C. Odvojite žumanca od belanaca. Učvrstite belanca sa 3 kašike hladne vode. Polako dodajte šećer, neprestano mešajući. U mešavinu belanaca dodajte jedno po jedno žumance. Pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo i kremu i prosijati kroz sitno sito. Postepeno dodavati u smesu od jaja i pažljivo mešati ručnim mikserom. Posudu za pečenje 20 k 30 – 35 cm obložite papirom za pečenje, istresite testo, poravnajte i stavite u rernu na 20 minuta. Pečenu tortu ostaviti u isključenoj, otvorenoj rerni oko 5 minuta. Zatim oštrim nožem odvojite ivice i ostavite na rešetki da se ohladi. Hladan kolač protresite, prepolovite po dužini, da dobijete dva biskvita. Oštrim dugim nožem odvojite papir od donjeg keksa i vratite jedan keks u posudu za pečenje.
Sada možete završiti fil. U ohlađenu mešavinu kajmaka i čokolade dodati tostirane lešnike i mikserom mešati dok ne postane polučvrsta. Da krema bude brža, činiju sa kremom stavite u hladnu vodu sa kockicama leda. Na kraju premazati 2/3 kreme na biskvit, poravnati, prekriti drugim biskvitom i premazati ostatkom kreme. Ostaviti u frižideru da se dobro ohladi i posuti kakao prahom.
(trpeza)
Preporučujemo
JUGOSLOVENSKI KOLAČ: Najukusnija starinska poslastica, koja je bila nezaobilazana na trpezi (VIDEO)
26. 02. 2025. u 13:00Jovana Vasić
ČOKOLADNE LEDENE KOCKE: Čokoladnija i ukusnija verzija poznate poslastice
25. 02. 2025. u 08:00Jovana Vasić
BRZI KOLAČ SA JABUKAMA KOJI SVIMA USPEVA: Napravite ukusnu poslasticu i obradujte ukućane
19. 02. 2025. u 13:00Jovana Vasić
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)