KAKO DA STOJI ČVRSTO, A I DA BUDE PUFNASTA U ISTO VREME: Krempita - savršen spoj kremaste vanile i hrskave kore (VIDEO)

Novosti online

11. 02. 2024. u 20:00

JEDAN od sigurno omiljenih kolača svih nas je svakako KREMPITA. Najsavršeniji, a ujedno i verovatno najlakši recept za ovu ukusnu poslasticu.

КАКО ДА СТОЈИ ЧВРСТО, А И ДА БУДЕ ПУФНАСТА У ИСТО ВРЕМЕ: Кремпита - савршен спој кремасте ваниле и хрскаве коре (ВИДЕО)

Foto Printscreen Youtube/ Serpica recepti

Sastojci:

* lisnato testo (1 pakovanje zamrznutog - 500 gr ili dva pakovanja svežeg)

* 10 jaja
* 1,5 l mleka
* 150 gr gustina
* 350 - 400 gr šećera
* 30 gr vanilin šećera ili 2 kašike arome od vanile
* 30 gr želatina (čaša vode)
* ako volite malo limunove korice

Priprema:

Na samom početku ćemo ispeći koru od lisnatog testa, možete koristiti zamrznuto ili sveze testo, po vašem izboru, pečemo je 10-ak minuta. Jednu koru pečemo u komadu, a drugu ćemo iseći na jednake kocke.

Zatim prelazimo na pripremu fila. Bezmalo celu količinu mleka ćemo staviti da se kuva, a mi ćemo u međuvremenu razdvojiti žumanca od belanaca 10 jaja. U žumanca stavljamo šećer, vanilin šećer, gustin i ostatak mleka, to ćemo razmutiti dok ne nestanu grudvice. U drugoj posudi ćemo pomešati želatin sa vodom i ostaviti da želatin nabubri 10-ak minuta. Kada mleko prokuva spojićemo ga sa smesom koju smo napravili sa žumancima i mešati neprestano na ringli dok se ne zgusne. Fil ćemo sada umešati sa gustinom i ostaviti 15-ak minuta da se prohladi. Nakon toga prelazimo na mućenje belanaca dok ne dobijemo čvrst sneg i onda sve sjedinimo zajedno i prelijemo preko donje gore, na vrh stavimo isečene kockice od kore pa ostavimo u frižideru da se stegne preko noći.

Sutradan posipamo šećer u prahu preko našeg kolača, isečemo i krempita je spremna za serviranje. Sada ne preostaje ništa drugo nego da uživamo u ovoj izvrsnoj poslastici.

(Stil)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)