KOLAČ JUGOSLAVIJA: Ne postoji kuća koja ga nije pravila

Novosti online

03. 09. 2023. u 17:38

Kolač sa biskvitom i pudingom od jabuka koji je bio jedan od omiljenih u staroj Jugoslaviji.

КОЛАЧ ЈУГОСЛАВИЈА: Не постоји кућа која га није правила

Foto: Jutjub/Printskrin/Kuhinja Sabi

Sastojci za Biskvit:

  • 200gr Secera
  • 120ml Ulja
  • 4 Jaja
  • 200gr Brasna
  • 1 Prasak za pecivo
  • 135ml Vode
 

Fil:

  • 1l Vode
  • 200gr Secera
  • 1kg Jabuka
  • 2 Pudinga od vanile
  • Slatka pavlaka za slag ili slag iz kesice

Priprema:

 

Odvojimo belanca od žumanaca, a zatim umutimo belanca u čvrst sneg uz prstohvat soli. Potom umutimo žumanca uz šećer i kada postanu penasta dodamo ulje i vodu.

Pomešamo brašno sa praškom za pecivo i dodamo u smesu sa žumancima. Dobro umutimo mikserom pa sjedinimo sa belancima uz pomoć špatule.

Kada lepo promešate smesu, sipate je u pleh dimenzija otprilike 40x30 koji je prethodno obložen pek papirom. Ravnomerno ga izručite a potom prodrmajte da se lepo rasporedi.

Peče se na 180 stepeni 15,20min proveravajte čačkalicom da li je pečeno. Kada je čačkalica suva gotov je.

Očistite jabuke, isečete na kriške i dodate u proključalu vodu sa šećerom. Kada počnu da se ukuvavaju promešajte. Kada budu gotove što je otprilike nekih 20-ak minuta dodajte vodu sjedinjenu sa dva pudinga od vanile.

Mešajte dok ne dobijete puding. Biskvit potom prelijete ovom smesom dok je još vruća. Kada se kolač potpuno ohladi ukrasite ga šlagom. Prijatno!

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (1)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost