RECEPT za najsočniju baklavu sa pistaćima: Ovakvu do sada niste jeli!

Novosti online

04. 06. 2023. u 07:00

SLATKA poslastica iz Turske koja će oduševiti celu porodicu

РЕЦЕПТ за најсочнију баклаву са пистаћима: Овакву до сада нисте јели!

Foto: Shutterstock

BAKLAVA SA PISTAĆIMA - sastojci:

 800 gr kora za baklavu, 300 gr mlevenih oraha, 150 gr mlevenih pistaća, 4 kasike griza, 4 kašike šećera, 150ml ulja za premazivanje kora, 150 gr sećera za posipanje kora i još 150 ml ulja i 150 gr maslaca za zalivanje baklave.

Trik koji će vam pomoći da se baklava ne prepeče: Kada poslažete sve kore i filove, stavite još jednu koru preko, koja će biti zaštita tokom pečenja.

BAKLAVA SA PISTAĆIMA - priprema: 

1) Prvo pripremite šerbet tako što ćete pomešati 800 ml vode i 800 grama šećera. Kuvajte 15-20 minuta i pred kraj, dodajte sok od jednog limuna. Ostavite šerbet da se ohladi, jer se za prelivanje koristi isključivo hladan.

2)  Pleh premazati uljem. Kore izrezati na veličinu pleha. Orahe, pistaće, griz i sećer izmešati. Prvo poređajte 3 kore, premazane samo uljem i šećerom. Četvrtu koru posuti mešavinom oraha,pistaća, griza i šećera. Petu samo sećerom i uljem, šestu mešavinom. I tako sve dok se ne potroši smesa. Na kraju premazati 3 kore samo uljem i šećerom, isto kao i na početku. Ostaviti po strani jednu celu koru. Baklavu iseći u željenom obliku. Zagrejati 150 ml ulja i 150 gr maslaca, pa preliti preko isečene baklave. Preko baklave staviti onu jednu koru koju smo izdvojili, prekriti baklavu, kako ne bi izgorela tokom pečenja.

3) Peče se na 220 stepeni, oko 50 minuta. Za najbolje rezulate, nakon prvih deset minuta smanjite temperaturu na 180 stepeni, a da pred sam kraj vratite na 220 stepeni. Kada se ispeče, skinite zaštitnu koru, prelijte šerbetom i ostavite da se ohladi.

Dekorisati seckanim ili mlevenim pistaćima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)