KREM ČORBA OD PARADAJZA: Ukus paradajza, sa dodirom hrskavog oraha i karamelizovanog luka
Nežna i baršunasta, ova čorba je savršena za porodični ručak ili svečanu večeru.
FOTO: Novosti
Sastojci
Prepečeni indijski orah i karamelizovani luk
- 1 šolja indijskog oraha, grubo iseckanog
- 2 obična crna luka, tanko isečena
- ½ šolje kokosovog ulja (može i maslinovo)
- So i biber po ukusu
Čorba od paradajza
- 2 kašike kokosovog ulja (može i maslinovo)
- 1 veliki crni luk, sitno iseckan
- 2,5 cm svežeg đumbira, oljuštenog i sitno narendanog
- 5 čenova belog luka, sitno iseckanog
- 725 g konzerviranog celog paradajza, ručno zgnječenog
- 380 g punomasnog nezaslađenog kokosovog mleka (400 ml), 4 kašike sačuvajte za prelivanje
- 725 g vode
- so i biber po ukusu
Za ukras
- svež bosilja
- malo ulja od prženja luka
Priprema
1. Prepečeni orah i luk Zagrejte rernu na 190 °C. Pleh obložite papirom za pečenje. Indijski orah pomešajte sa 1 kašikom kokosovog ulja, posolite i pobiberite, pa pecite 5–8 minuta da blago porumeni. Ostavite da se ohladi.
Na srednjoj temperaturi zagrejte preostalo ulje u tiganju. Dodajte tanko sečeni crni luk i polako pržite 12–15 minuta, mešajući, dok ne postane zlatast i slatkast. Izvadite na papirni ubrus i sačuvajte aromatizovano ulje.
2. Čorba
U velikoj šerpi zagrejte kokosovo ulje i pržite sitno sečeni luk sa prstohvatom soli oko 10 minuta da se karamelizuje. Dodajte beli luk i đumbir, pržite još 2–3 minuta. Umešajte paradajz, kokosovo mleko i vodu. Dovedite do ključanja, zatim smanjite temperaturu i lagano kuvajte 30 minuta poklopljeno. Štapnim mikserom ili u blenderu blendirajte do potpuno glatke i kremaste teksture. Posolite i pobiberite po ukusu.
3. Serviranje
Sipajte čorbu u činije. Prelijte po kašiku sačuvanog kokosovog mleka i nekoliko kapi aromatizovanog ulja. Pospite prepečeni indijski orah, karamelizovani luk i ukrasite svežim bosiljkom.
Prijatno!
Preporučujemo
RECEPT ZA KOLAČ BEZ BRAŠNA: Pravi se brzo i idealan je za zimu (VIDEO)
05. 12. 2025. u 12:47
HIT POSLASTICA: Kremasta torta za koju vam ne trebaju jaja ni mleko
04. 12. 2025. u 17:19
KOLAČ SA MAKOM BEZ ŠEĆERA I BRAŠNA: Zdraviji desert koji osvaja na prvi zalogaj
04. 12. 2025. u 13:04
EKSKLUZIVNO - URANIJUM I TEŠKI METALI OTKRIVENI U TKIVU GENERALA PAVKOVIĆA: Iz italijanske laboratorije stigli rezultati analiza (FOTO)
U TUMORSKOM tkivu generala Nebojše Pavkovića, koje je 15. septembra poslato na analize u specijalizovanu laboratoriju u Italiji, pronađeni su uranijum i teški metali u ekstremno visokim koncentracijama!
29. 11. 2025. u 08:00
OTAC PADAO U NESVEST, HITNA INTERVENISALA NEKOLIKO PUTA Mučne scene na sahrani Ane Radović - Iz porodične kuće je ispratili na večni počinak
DANAS je na Zlatiborskom groblju sahranjena Ana Radović iz Čajetine, koja je poginula u teškoj sabraćajnoj nesreći na magistralnom putu kod Čačka.
28. 11. 2025. u 14:45
ĐAK NASMEJAO SRBIJU: Evo kako je na kontrolnom odgovorio na pitanje o nazivu naše HIMNE: "Detetu bih dao DESETKU"
GREŠKE iz školskih svezaka ponekad umeju da izmame najšire osmehe, što potvrđuje i situacija u kojoj se našao jedan mališana iz Srbije. Sve je počelo kada je njegova mama na internetu podelila njegove odgovore sa kontrolnog zadatka iz predmeta Svet oko nas. Jedan od njih oduševio je korisnike društvenih mreža.
05. 12. 2025. u 11:27
Komentari (0)