VEČITO PITANJE: Evo šta sve možete uraditi sa vaskršnjim jajima koja vam ostanu posle praznika

Novosti online

17. 04. 2023. u 11:51

BEZ obzira koliko svake godine iznova uživamo u farbanju vaskršnjih jaja i pripremi praznične trpeze, ono što nam "stvara muke" je pitanje - šta uraditi sa vaskršnjim jajima koja nam ostanu?

ВЕЧИТО ПИТАЊЕ: Ево шта све можете урадити са васкршњим јајима која вам остану после празника

Foto: Novosti

Naši najmlađi uvek uživaju u lupanju vaskršnjih jaja, mada ni odrasli ne kriju sreću. Shodno tome da ne možemo po ceo dan jesti samo kuvana jaja, pogotovo ne nekoliko dana za redom, obično ostane veliki broj istih sa kojima ne znamo šta učiniti.

Ona neretko, nažalost završe u smeću, jer se pribojavamo da se ne pokvare. Međutim postoje načini kako ih možete "pametnije" iskoristiti.

U zavisnosti od onoga što volite, možete da napravite punjena jaja, fašire, ili ako nemate puno vremena, razne vrste salata su uvek dobro rešenje.

U nastavku vam donosimo nekoliko jednostavnih recepata:

Mimoza salata

Potrebno: 150 g šunke, 150 g kačkavalja, 3 jajeta barena, 1 kisela pavlaka, 2 veća barena krompira, 150 g majoneza.

Krompir obarite u ljusci, oljuštite i onda izrendajte. Posolite i pobiberite. Ređajte po red rendane šunke, rendanog krompira, kačkavalja i jaja. A između, svaki sloj premažite mešavinom majoneza i pavlake. Ukrasite rendanim jajima.

Pileći faširi sa jajima

Sastojci: 8 skuvanih jaja, 600 gpilećeg belog mesa (možete da koristite i teleće), 1jaje, 1/2 kašičicemlevene paprike, 3parčeta bajatog hleba, 1 manja glavicasitno seckanog crnog luka, 4 čenabelog luka, po ukusuzačini (biber, vegeta, na vrh noža ljuta mlevena paprika)

Za paniranje: 3jajeta, 150 gbrašna, 200 gprezli, 400 mlulja za prženjeSameljite pileće belo meso na mašini za mlevenje mesa. Hlebu isecite korice, pa ga natopiti u vodi i dobro ga ocedite i rastresite. Crni luk isecite što sitnije možete, i propasirajte beli luk. U jednu veću činiju stavite mleveno meso, isceđen i rastrešen hleb, crni luk, beli luk, jaje, i sve začine koje koristite. Sve to dobro rukom sjedinite da dobijete kompaktnu smesu.

Meso podelite da imate dovoljno za 8 loptica, svaku lopticu rastanjite na dlanu pa stavite skuvano jaje, koja ste prethodno malo osušili kuhinjskim papirom, da vam se meso lakše zalepi za jaje, i oblikujte u fine lopte. Gotove lopte uvaljajte prvo u brašno, pa u razmućena jaja i na kraju u prezle. Pržite ih u dobro zagrejanom ulju, ali da nije vrelo, da vam ne izgore, dok vam fino ne porumene sa svih strana. Povremeno ih okrećite da vam se isprže isto sa svih strana. Poslužite ih tople sa šopskom salatom ili uz pire krompir.

Foto: V.B.

Palačinke sa filom od jaja

Za palačinke: 350 g kuvanih krompira, 150 g brašna, mast, so.

Za fil: 4 tvrdo kuvana jaja, 150 g kuvanih krompira, 160 g majoneza, 300 g mešanog kuvanog povrća, 70 g crnog luka, 30 ml sirćeta, kisela pavlaka, čili sos, so, biber.

Priprema: Prvo napravite palačinke od krompira. Krompir skuvajte u ljusci, izgnječite, pomješajte s brašnom, solju i napravite tijesto. Tijesto podelite na nekoliko đelova i svaki od njih razvucite na podlozi posutoj brašnom. Na tiganju ih ispecite s obe strane. Za pripremu fila tvrdo kuvana jaja i krompir isecite na manje đelove i pomešajte sa sitno seckanim crnim lukom i kuvanim povrćem. Majonez pomešajte sa sirćetom, pa nakon toga sa sjeckanim jajima i povrćem. Posolite i opet promiješajte. Napunite palačinke, staviite ih na tanjir i prelijte čili sosom i pavlakom.

Cezar salata

Uzmite 500 gr zelene salate, 300 gr obarenog pilećeg belog mesa, 300 gr slanine sitno sečene na režnjeve i grilovane, 300 gr parmezana, 2 dl balzamiko sirćeta, 2 dl maslinovog ulja, soli po ukusu, kockice prepečenog tosta i pet barenih jaja.

U činiju za serviranje stavite salatu, piletinu iseckanu na štapiće, slaninu, pobacajte kockice tosta i kolutove jaja. Na kraju stavite parmezan i začine.

Indijska jaja

Potrebno je: 6 kuvanih jaja, 50gr putera, 200gr pavlake, 100gr majoneza, malo karija.

Priprema: Jaja isecite na pola, izvadite žumanca, propasirajte ih, dodajte puter i po kašičicu pavlake i karija. Belanca napunite pripremljenom smesom i poređajte u činiju za posluživanje. Sa druge strane umutite mikserom pavlaku i majonez i prelijte jaja dobijenom smesom.

Odozgo pospite kašičicom karija. Služite hladno kao predjelo ili dodatak jelu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024