UZ JOGURT - IDEALAN DORUČAK: Jednostavan burek sa spanaćem i sirom
BUREK sa spanaćem i sirom napravićete za sat vremena, a idealan je uz jogurt za doručak.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za koru:
450 g lisnatog testa, odmrznutog
maslinovo ulje, za podmazivanje
1 jaje, umućeno
2 kašike belog susama
1 kašika crnog susama
Za fil:
225 g listova spanaća, grubo iseckanih
2 kašike ulja
morska so
sveže mleveni crni biber
1 srednje jaje, umućeno
180 g kačkavalja, rendanog
180 g feta sira, oceđenog i izmrvljenog
Za mešavinu jaja i mleka:
1 jaje, umućeno Foto: Shutterstock
120 ml punomasnog mleka
1 kašika maslinovog ulja
80 ml gazirane vode
morska so
sveže mleveni crni biber
Recept za burek sa spanaćem i sirom:
Zagrejte rernu na 200°C. Podmažite dno i stranice posude za pečenje dimenzija 20 x 30 cm tankim slojem maslinovog ulja. Omekšajte spanać za fil. U veliku posudu dodajte spanać i maslinovo ulje. Začinite solju i biberom po ukusu. Čistim rukama dobro sjedinite. Zatim napravite fil. Dodajte umućeno jaje i sir i sve dobro promešajte. Napravite smesu od jaja i mleka. U maloj posudi za mešanje pomešajte umućeno jaje, mleko, maslinovo ulje i gaziranu vodu. Začinite solju i biberom po ukusu.
Isecite testo da odgovara vašoj posudi za pečenje. Razložite lisnato testo i stavite ga na čistu suvu površinu. Navlažite čistu krpu i poklopite testo da se ne osuši. Isecite testo tako da stane u vašu posudu za pečenje. Podelite kore na dve gomile. Stavite dve velike kore u podmazan pleh i premažite ih tankim slojem smese od jaja i mleka (oko 2 kašike).
Slažite manje kore od ostataka testa, spajajući ih da biste napravili jednu veliku koru. Premažite smesom od jaja i mleka svaka dva sloja dok ne potrošite polovinu kora. Ponovo premažite smesom od jaja i mleka i ravnomerno rasporedite preko fila. Nastavite sa slaganjem slojeva i premazivanjem smesom od jaja i mleka svake dve kore. Stavite poslednju koru, prelijte preostalom smesom od jaja i mleka i premažite, uvlačeći ivice.
Pustite da kora upije tečnost. Isecite na 12 pravougaonika i sačekajte minut ili dva da smesa od jaja i mleka prodre kroz sve kriške. Premažite preostalim umućenim jajetom i pospite susamom. Ostavite da burek upije tečnost najmanje 10 minuta. Pecite 35 minuta, ili dok vrh ne porumeni. Ostavite da se hladi 5-7 minuta, pa servirajte toplo.
(Stvar ukusa)
ZELENSKI SA PRVE LINIJE FRONTA POSLAO PORUKU OČAJA: Rusa je sve više i više! Situacija teška i komplikovana
PREDSEDNIK Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio da je situacija na frontu teška i komplikovana i da se povećava broj ruskih snaga.
20. 12. 2025. u 07:09
OVO NIKAKO NE RADITE DRUGOG DANA SVETOG NIKOLE: Običaji koje mnogi vernici ne znaju
SVETI Nikola ili Nikoljdan je slava koju slavi veliki broj vernika u Srbiji. Često možemo čuti da je to dan kada ili slavite ili idete na slavu, pa ne čudi što se za ovaj dan vezuju brojni običaji.
20. 12. 2025. u 08:41
VIDITE SNIMAK - ŠUTIRAJU GA: Vujadin Savić napadnut u Beogradu - usred tržnog centra (VIDEO)
BIVŠI fudbaler Crvene zvezde navodno je napadnut u jednom tržnom centru u Beogradu.
18. 12. 2025. u 22:08
Komentari (0)