TURSKA SVE DALJE OD EU: Odnosi Ankare i Brisela na najnižem nivou, ali ostju zajednički izaovi

D. D. S.

19. 05. 2021. u 12:22

Evroparlamentarci i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji zaključili su na plenarnoj sednici da Turska nazaduje po pitanju ljudskih prava i vladavine prava zbog čega se udaljava od Evropske unije. Evropsko-turski odnosi "dosegli su najnižu tačku prošle godine", istakao je Varhelji u raspravi o izveštaju o napretku Turske.

ТУРСКА СВЕ ДАЉЕ ОД ЕУ: Односи Анкаре и Брисела на најнижем нивоу, али остју заједнички изаови

Foto AP

- Spoljnopolitičko delovanje Turske sve je više u koliziji s EU - napomenuo je on, mada je primetio da je poslednjih meseci Ankara "deeskalirala" situaciju povlačenjem istraživačkih brodova iz, energentima bogatog, Istočnog Mediterana, koji je predmet spora Ankare s Atinom i Nikozijom.

Varhelji smatra da bi "Turska trebalo bolje da definiše kakav odnos želi s EU i u skladu s tim da se ponaša", dok je izveštač Evropskog parlamenta za Tursku Naćo Sančez Amor istakao kako Evropska unija ima "težak odnos" s Ankarom. - Autokratski pristup Turske pokazuje da režim nije spreman da prihvati kritiku - ocenio je.

Međutim, zvaničnici u Briselu ističu i da Evropska unija ne sme "zatvoriti vrata Turskoj", i da postoje zajednički izazovi, kao što su migracija, terorizam, zdravlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna