INDIJA ĆE PROIZVODITI VAKCINU DŽONSON I DŽONSON: Do oktobra neće biti vakcina za izvoz?

Tanjug

18. 05. 2021. u 18:01

INDIJSKI "Bajolodžikal E." (Biological E.) pored sopstvene, proizvodiće i DŽonson i DŽonson vakcinu protiv KOVID-19, što bi moglo povećati ukupne zalihe zemlje u trenutnim okolnostima nestašice vakcina.

ИНДИЈА ЋЕ ПРОИЗВОДИТИ ВАКЦИНУ ЏОНСОН И ЏОНСОН: До октобра неће бити вакцина за извоз?

Foto AP

-Infrastruktura i postrojenja su potpuno odvojeni za obe vakcine, a proizvodićemo i jednu i drugu nezavisno, saopštila je izvršna direktorka kompanije Mahima Datla, prenosi Rojters.

Iz „Bajolodžikala E“ su u februaru potvrdili da je ugovorena proizvodnja oko 600 miliona DŽonson i DŽonson vakcine, ali indijska vlada nije uvrstila ovu proizvodnju na listu potencijalnih vakcina objavljenoj prošle nedelje, dok je kompanija saopštila prošlog meseca da je tražila dozvolu za klinička ispitivanja u Indiji.

„Bajolodžikal E.“, sa sedištem u gradu Hiderabad na jugu Indije, planira da od avgusta proizvodi 75 miliona do 80 miliona doza sopstvene vakcine mesečno, koju je razvio sa američkim partnerima, a SAD su u martu potvrdile da će finansirati napore indijske kompanije da proizvede najmanje jednu milijardu doza KOVID-19 vakcine do kraja 2022.

Očekuje se da Indija verovatno do oktobra neće imati izvoz vakcina u prvom planu zbog preusmeravanja na domaću upotrebu, što je odlaganje duže od očekivanog koje će uticati i na snabdevanja globalnog sistema KOVAKS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)