INDIJA ĆE PROIZVODITI VAKCINU DŽONSON I DŽONSON: Do oktobra neće biti vakcina za izvoz?

Tanjug

18. 05. 2021. u 18:01

INDIJSKI "Bajolodžikal E." (Biological E.) pored sopstvene, proizvodiće i Džonson i Džonson vakcinu protiv KOVID-19, što bi moglo povećati ukupne zalihe zemlje u trenutnim okolnostima nestašice vakcina.

ИНДИЈА ЋЕ ПРОИЗВОДИТИ ВАКЦИНУ ЏОНСОН И ЏОНСОН: До октобра неће бити вакцина за извоз?

Foto AP

-Infrastruktura i postrojenja su potpuno odvojeni za obe vakcine, a proizvodićemo i jednu i drugu nezavisno, saopštila je izvršna direktorka kompanije Mahima Datla, prenosi Rojters.

Iz „Bajolodžikala E“ su u februaru potvrdili da je ugovorena proizvodnja oko 600 miliona Džonson i Džonson vakcine, ali indijska vlada nije uvrstila ovu proizvodnju na listu potencijalnih vakcina objavljenoj prošle nedelje, dok je kompanija saopštila prošlog meseca da je tražila dozvolu za klinička ispitivanja u Indiji.

„Bajolodžikal E.“, sa sedištem u gradu Hiderabad na jugu Indije, planira da od avgusta proizvodi 75 miliona do 80 miliona doza sopstvene vakcine mesečno, koju je razvio sa američkim partnerima, a SAD su u martu potvrdile da će finansirati napore indijske kompanije da proizvede najmanje jednu milijardu doza KOVID-19 vakcine do kraja 2022.

Očekuje se da Indija verovatno do oktobra neće imati izvoz vakcina u prvom planu zbog preusmeravanja na domaću upotrebu, što je odlaganje duže od očekivanog koje će uticati i na snabdevanja globalnog sistema KOVAKS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni