20 KOMPANIJA ZAGAĐUJE PLANETU: Velike firme, uz pomoć banaka, raspiruju klimatske krize

D. D. S.

18. 05. 2021. u 12:26

VIŠE od polovine celokupnog svetskog plastičnog otpada od proizvoda za jednokratnu upotrebu proizvodi svega 20 kompanija. Istraživanje australijske Mindero Fondacije je zaključilo da su te kompanije odgovorne za 55 odsto globalnog otpada od plastične ambalaže i za raspirivanje klimatske krize i stvaranje ekološke katastrofe.

20 КОМПАНИЈА ЗАГАЂУЈЕ ПЛАНЕТУ: Велике фирме, уз помоћ банака, распирују климатске кризе

Foto: Piksabej

Među tim kompanijama su i državne i multinacionalne korporacije, uključujući naftne i gasne gigante i hemijska preduzeća. Tih 20 globalnih kompanija, kako se precizira, učestvovalo je sa više od jedne polovine u stvaranju 130 miliona metričkih tona plastičnog otpada koji je bačen 2019. godine. Samo 10 do 15 procenata plastike za jednokratnu upotrebu se reciklira širom sveta svake godine, konstatuje se u studiji.

Indeks proizvođača plastičnog otpada Mindero Fondacije prvi put otkriva da je Australija na čelu liste zemalja s najvećom proizvodnjom plastičnog otpada od predmeta za jednokratnu upotrebu po glavi stanovnika, ispred Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Velike Britanije.

Naftna kompanija "Ekson mobajl" je najveći zagađivač ove kategorije plastičnog smeća, sa 5,9 miliona tona, navodi se u analizi u čijoj su izradi učestvovale i partnerske firme Vud Mekenzi, Londonska škola za ekonomiju i Institut za životnu sredinu u Stokholmu.

Najveća svetska hemijska kompanija Dau, sa sedištem u SAD, proizvela je 5,5 miliona tona plastičnog otpada, a kinesko preduzeće za naftu i gas, Sinopek, 5,3 miliona tona.

Jedanaest kompanija, zagađivača plastičnim otpadom, ima sedište u Aziji, četiri u Evropi, tri u Severnoj Americi, jedna u Latinskoj Americi i jedna na Bliskom Istoku. NJihovu proizvodnju plastike finansiraju vodeće banke, među kojima su glavne Barkliz, HSBC, Benk of Amerika, Sitigrup i DŽ.P. Morgan Čejs.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)