SAD STVORILE TAJNU VOJSKU: Ima 60.000 pripadnika u zemlji i inostranstvu!

Novosti online

17. 05. 2021. u 19:19

ZA poslednjih deset godina Pentagon je stvorio ogromnu tajnu vojsku od oko 60 hiljada ljudi.

САД СТВОРИЛЕ ТАЈНУ ВОЈСКУ: Има 60.000 припадника у земљи и иностранству!

Foto: EPA

Do ovog je zaključka došao je portal „Njuzvik“ nakon dvogodišnje istrage.

Prema navodima časopisa, brojnost ove vojne formacije deset je puta veći od broja podzemnih agenata CIA.

U članku se navodi da „tajni“ vojnici rade i u zemlji i u inostranstvu, obavljajući zadatke u vojnoj uniformi ili prerušeni u civile.

Osim toga, prema izveštajima medija, u ovom programu učestvuje oko 130 privatnih kompanija koje godišnje troše više od 900 miliona dolara.

Radi se o stvaranju lažne dokumentacije, plaćanju računa i poreza lica koja rade pod lažnim imenima, kao i proizvodnji specijalnih uređaja i opreme za prisluškivanje i nadzor u najudaljenijim krajevima Bliskog istoka i Afrike.

Snage za specijalne namene američke vojske čine više od polovine ukupnog sastava tajnih trupa. Njihov glavni zadatak je progon terorista u ratnim zonama i neprijateljskim zemljama.

Najnovija i najbrže rastuća grupa ove vojske su sajber-borci, koji rade pod izmišljenim imenima i prikupljaju informacije sa interneta, a takođe mogu da učestvuju u kampanjama uticaja na društvenim mrežama.

Autori istrage smatraju da je Vašingtonu ova tajna formacija potrebna ne samo za borbu protiv terorizma, već i za povećanje konkurentnog potencijala u hibridnom ratu protiv Rusije i Kine.

„Njuzvik“ je uspeo da razgovara sa jednim od penzionisanih visokih oficira tajne vojske. On je ispričao da se ništa ne zna o stvarnim razmerama programa, a takođe je istakao da je želja da se bude neranjiv za neprijatelja korisna samo Sjedinjenim Američkim Državama, međutim, na globalnom nivou ovaj trend otežava rešavanje sukoba.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)