ZASTAVA CRNE GORE, EVROPSKE UNIJE I TROBOJKE U BUDVI: Crna Gora ove godine obeležava 15 godina od obnove nezavisnosti

B. DABIĆ

17. 05. 2021. u 14:38

DAN nezavisnosti 21. maj Budva će dočekati okićena sa "tri vrste zastava. Prvi put na javnoj rasveti duž glavnog bulevara osim zastave Crne Gore, postavljene su i trobojke i zastave EU.

ЗАСТАВА ЦРНЕ ГОРЕ,  ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ И ТРОБОЈКЕ У БУДВИ: Црна Гора ове године обележава 15 година од обнове независности

Foto: B. Dabić

Radnici Komunalnog preduzeća od jutros ukrašavaju grad povodom predstojećeg Dana nezavisnosti.

Direktor Komunalnog preduzeća Drago Ivanović kazao je novinarima da postavljanje zastave Evropske unije simbolizuje nameru Opštine Budva da se kandiduje za titulu Evropske prestonice kulture.

-Na simboličan način smo, isticanjem ove zastave želeli da pokažemo jasno opredeljenje u tom pravcu jer smatramo da metropola turizma zaslužuje ovu titulu za koju ćemo predano raditi u narednim godinama. Druga je Ustavom definisana državna zastava što je svakako obaveza lokalne samouprave da u danima državnih praznima ističe ovu zastavu na prigodan i zakonom propisan način, što je u potpunosti ispoštovano. Treća zastava koja se ove godine zavijorila ulicama našeg grada je trobojka koja je zvanično kroz Ustav CG iz 1905. god utemeljena u Crnoj Gori i to članom 39 koji propisije da su narodne boje: crvena, plavetna i bijela. Ona predstavlja tradicionalnu i narodnu zastavu koja je i danas prepoznata u Zakonu o državnim simbolima i koja kao takv uživa zaštitu kao istorijski simbol Crne Gore, kazao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, “u širem kontekstu trobojka dopunjuje i evropsko opredeljenje Crne Gore jer trobojka ima svoje utemeljenje u zemljama EU od kojih je svakako Francuska i pod trobojkom je izvojevana jedna od najzačajnijih revolucija. Ujedno, trobojka simbolizuje povezanost Crne Gore kroz istoriju sa nama bratskim i prijateljskim državama kao što su Srbija, Rusija, zemlje ex Yugoslavije”.

- Cilj nam je da na ovaj način istaknemo međusobnu povezanost i bliskost kako bi smo poslali poruku dobrodošlice gostima iz tih zemalja kao deo ovogodišnje turističke promocije. Budva je turističko mesto koja uvek nastoji da na originalan način privuče goste a ove godine se oslanjamo na tradicionalne goste iz nabrojanih zemlja tako da im ovim putem verujemo šaljemo pozitivne poruke da su u Budvu i Crnu Goru uvijek dobrodošli, kazao je Ivanović.

URA- PRIMER NEPOŠTOVANjA USTAVA I ZAKONA

Iz OO URA Budva reagovali su povodom postavljanja trobojki na bulevaru u Budvi, ističući da je to primer nepoštovanja Ustava i Zakona kroz kačenje zastava drugih država na Dan nezavisnosti Crne Gore

-Iako DPS-a odavno u Budvi više nema i dalje se vidi kontinuitet njegove vladavine. To je upravo razlog zbog kojeg nismo i nikad nećemo podržati kozmetičku zamenu već istinske promjene u opstini Budva. U susret 21. maju, prvom Danu nezavisnosti od kad smo je obnovili i oko kojeg bi svi građani trebalo da budu okupljeni i pomireni, i dalje postoje oni čija retrogradna politika želi samo podele, oni koji su najviše profitirali kao "nacionalno ugroženi" u vreme DPS-a, a danaspredsedavaju opštinom i čine sve da podele jos više prodube. Vreme je sazrelo da se razotkriju svi i odgovore na pitanje da li žele poštenu, ekolosku i prosperitetnu Budvu ili primitivnu i korupcionašku, kako je i sam prvi čovjek opstine predstavlja? Interesantno je da se ove podele uvek podmeću i javljaju kad treba sakriti štetne ugovore, nefunkcionalnost lokalne samouprave ili jednostavno nedostatak vizije razvoja grada, navode u saopštenju iz URE i dodaju:

-Sve nas ovo podseća na Vericu Maraš koja je isto tako bila “ugrožena” kao i prvi čovek naše opstine. Suviše je ovđe podudarnosti sa predhodnim režimom da bi sve bila puka slučajnost. Ono što je evidentno kroz poslednju SO Budva je da predsednik opštine podršku više nema, čak ni iz svojih redova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi