BRODSKA VARIJANTA CIRKONA NA ISPITU: Prvi brodovi naoružani hipersoničnim raketama biće fregate klase "Admiral Goškov”

Novosti online

16. 05. 2021. u 23:50 >> 02:27

ISPITIVANJA raketnog sistema sa hipersoničnom raketom „Cirkon“ sa brodova treba da budu završena do kraja leta, a prvi standardni nosači hipersoničnih raketa biće fregate Projekta 22350, saopštio je za Sputnjik izvor u brodogradilišnoj industriji.

БРОДСКА ВАРИЈАНТА ЦИРКОНА НА ИСПИТУ: Први бродови наоружани хиперсоничним ракетама биће фрегате класе Адмирал Гошков”

Foto: Tviter MO Rusije

-Ispitivanja raketnog sistema sa hipersoničnom raketom ‘Cirkon’ za brodove trebalo bi da budu završena do kraja leta. Ispitivanja će se izvoditi sa fregate ‘Admiral Gorškov’, planirano je nekoliko lansiranja na morske i kopnene ciljeve, rekao je izvor.

Prema rečima izvora, prvi nosači hipersoničnih raketa biće fregate Projekta 22350 „Admiral Gorškov“ i „Admiral Kasatonov“.

Do sada je, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, „Admiral Gorškov“ je 2020. godine u okviru ispitivanja izveo tri lansiranja rakete „Cirkon“, dva na morske ciljeve, a jedno na kopneni cilj.

Foto: Printskrin

„Cirkon“ je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute. Pri tome brzina rakete dostiže oko devet maha. Maksimalni domet rakete je hiljadu kilometara. „Cirkon“ može podjednako efikasno da pogađa i ciljeve na kopnu i na vodi.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)