STRAH ZAPADA OD RUSIJE: Zbog čega Ukrajina i Gruzija nisu u NATO-u

Novosti online

15. 05. 2021. u 23:52

UKRAJINA i Gruzija još uvek nisu ušle u NATO jer se Alijansa plaši reakcije Rusije ukoliko bi se tako nešto dogodilo, izjavio je bivši zamenik generalnog sekretara te međunarodne organizacije Aleksandar Veršbou.

СТРАХ ЗАПАДА ОД РУСИЈЕ: Због чега Украјина и Грузија нису у НАТО-у

Foto: Tanjug/AP

-Članice Alijanse stalno ponavljaju obećanje koje su dale još 2008. godine da će Ukrajina i Gruzija ući u sastav NATO-a u budućnosti, međutim, želja da se tako nešto dogodi ne postoji zbog straha da bi to izazvalo agresiju od strane Rusije, rekao je on tokom onlajn diskusije Kijevskog foruma.

On je takođe rekao i da do toga nije došlo, između ostalog, i zbog toga što unutar Alijanse ne postoji jedinstvo, što je i omogućilo Rusiji da se „ponaša odlučno“.

Veršbou, koji je tokom svoje karijere obavljao i funkciju zamenika ministra odbrane SAD, je skrenuo pažnju i na činjenicu da je NATO zapravo napravio grešku time što je Ukrajini i Gruziji obećao članstvo u Alijansi.

Podsetimo, Ukrajina je u više navrata saopštavala da je članstvo u NATO-u njen prioritet iako su mnoge članice Alijanse, a pre svega Nemačka, odgovarale da to pitanje za sada ne stoji na dnevnom redu.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)