NOVINE U SAOBRAĆAJNIM PROPISIMA: Španija smanjila brzinu u gradovima na 30 kilometara na čas

Novosti online

11. 05. 2021. u 14:14

ŠPANIJA je smanjila dozvoljenu brzinu vožnje automobilima u gradovima sa 50 na 30 kilometara na sat kako bi smanjila broj mrtvih u saobraćajnim nesrećema.

НОВИНЕ У САОБРАЋАЈНИМ ПРОПИСИМА: Шпанија смањила брзину у градовима на 30 километара на час

Foto: P.Milošević

Vlasnici automobila u velikim gradovima poput Madrida, Barselone, Bilbaoa i Sevilje naišli su danas na znakove sa označenim brojem 30 na ulicama. Na nekim gde uz automobile prolaze pešaci spuštena je i na 20 kilometara na sat.

Kada automobil vozi brzinom od 50 kilometara na sat rizik od smrtnosti pri nesreći je 90 odsto, a kada vozi brzinom od 30 kilometara na sat iznosi samo 10 procenata.

Istraživanja su pokazala da pešak ima 50-procentnu šansu da preživi ako ga udari vozilo pri brzini od 50 kilometara na sat. Ali, imaće pet puta veću šansu ako ga udari vozilo pri brzini od 30 kilometara na sat.

Ideja o smanjenju brzine u gradovima u Španiji pojavila se 2010. godine. Od 2013. je uveden pilot projekat u više gradova, koji je potvrdio očekivanja o manje smrtnih slučajeva. Godine 2017. je u baskijskom gradu Irunu, blizu granice s Francuskom, bilo je 158 saobraćajnih nesreća, ali bez smrtnih slučajeva.

Evropska komisija, izvršno telo Evropske unije, predložila je plan čiji je cilj imati nula smrtnih slučajeva u nesrećama 2050. godine.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest