KINA NEĆE DOZVOLITI AMERICI DA PREDAHNE: U slučaju velikog vojnog sukoba - sledi krah SAD

Novosti online

10. 05. 2021. u 10:45

NEDOVOLJNO finansiranje američke vojske bi moglo da dovede do kraha SAD u slučaju nastanka velikog vojnog sukoba, piše časopis „Nešenal interest“.

КИНА НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ АМЕРИЦИ ДА ПРЕДАХНЕ: У случају великог војног сукоба - следи крах САД

Foto: EPA/Depositphotos/ Ilustracija

Prema pisanju lista, većina američke vojne opreme kupljena je 1980-ih i 1990-ih godina, a flota se sada gotovo prepolovila u odnosu na to kakva je bila pre 30 godina.

- Vojska nema dovoljno jedinica da izvrši sve što od nje može da bude traženo - prenosi „Nešenal interest“ reči više naučne saradnice istraživačkog instituta „Heritedž fondejšn“ Dakote Vud.

Neke druge zemlje su poslednjih 20 godina uložile u svoj odbrambeni sektor, novu opremu, kao i napredne tehnologije, kaže ekspert i dodaje da o tome svedoče i njihove veštine pokazane na vežbama.

Istovremeno, Vud je istakla zabrinutost zbog činjenice da su saveznici Sjedinjenih Američkih Država „dozvolili svojim vojskama da oslabe“ do takvog stepena da gotovo da nisu u stanju da pruže pomoć u slučaju nastanka ozbiljne krize.

- Na primer, ukoliko Kina i SAD uđu u rat oko Tajvana i Kina pobedi, teško da će Peking dozvoliti Americi da odahne, pregrupiše se, a zatim da započne rat ponovo - smatra ekspert.

Ona je skrenula pažnju na to da administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena i demokratska većina u Kongresu veruje da bi glavni protivnici SAD mogli da sačekaju da zemlja izađe na kraj sa unutrašnjim problemima i sprovesti modernizaciju Oružanih snaga.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

raca

10.05.2021. 12:15

Pa baš bih volio da vidim kako ameri napadaju kinu al bi to bila poslastica za sav pošten svet da im neko slomi njihovu nosinu da su nedodirljivi