LUKOM I STRELOM NA HELIKOPTERE: "Bi-Bi-Si njuz" izveštava o borbama domorodaca Amazonije protiv vakcina

V. N.

08. 05. 2021. u 23:00

LAŽNE informacije koje dolaze od političara i propovednika stižu do udaljenih amazonskih sela putem aplikacije "Vacap", izveštava Žilijana Granjani iz "Bi-Bi-Si njuz" servisa za Brazil.

ЛУКОМ И СТРЕЛОМ НА ХЕЛИКОПТЕРЕ: Би-Би-Си њуз извештава о борбама домородаца Амазоније против вакцина

Foto AP

Helikopter pun zdravstvenih radnika i vakcina protiv kovida 19 je poleteo iz Labree, koja se nalazi u južnom delu Amazona, i krenuo ka selu udaljenom 50 kilometara.

Ali seljani koji su deo domorodačkog plemena Žamamadi, "pozdravili" su helikopter naoružani lukom i strelama i tražili su da letelica ode, dodaje se u izveštaju.

Oni su čuli lažne glasine o vakcinama i tražili uverenja religioznih misionara, a ne doktora - pre nego što dobiju doze, a helikopter je odleteo bez davanja ijedne vakcine.

Mnogo loših informacija o vakcinama kruži "Vacapom", ali ne dolaze od seljana, već od verskih lidera i političara, a među njima je i predsednik Brazila Žair Bolsonaro.

"Niko me ne može naterati da primim vakcinu", rekao je Bolsonaro u septembru, a onda je dodao da "brazilski narod neće biti ničije zamorče" i da "neće primiti vakcinu i tačka".

Njegove reči su raširile bizarne i lažne tvrdnje, karakteristične za antivakserske onlajn grupe, kako kovid-19 vakcine menjaju ljudski DNK.

"Ako postanete aligator, to je vaš problem... Ako ženi poraste brada ili muškarac počne da priča glasićem, oni (farmaceutske kuće) nemaju ništa s tim", navodi se u "Bi-Bi-Si" objavi na internetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna