IZ BRAZILA U ORBITU: Brensonov modifikovani boing 747 sprema se da poleti na svemirsko putovanje

Tanjug

07. 05. 2021. u 10:18

MODIFIKOVANI boing 747 milijardera Ričarda Brensona bi mogao uskoro da poleti u orbitu sa severne obale Brazila, u vreme kada južnoamerička zemlja krči svoj put ka svemiru.

ИЗ БРАЗИЛА У ОРБИТУ: Бренсонов модификовани боинг 747 спрема се да полети на свемирско путовање

Foto: Tviter@richardbranson

Brazilska svemirska agencija (AEB) i vazdušne snage te države su prošle nedelje saopštile da su odabrale četiri kompanije, uključujući i Brensonovu, da mogu da koriste lansirni centar Alkantara, preneo je Rojters.

Lansirno mesto se nalazi blizu Zemljinog ekvatora, što olakšava podizanje veće težine u vazduh i lansiranje košta manje, rekao je šef AEB Karlos Moura, koji predviđa da će se prvi orbitalni let pokrenut iz Brazila desiti u prvoj polovini 2022. godine.

Moura takođe očekuje da će se dogovor potpisati do kraja godine sa kompanijojm Hajperion roket sistems iz američke države Delaver o korišćenju glavne lansirne rampe sa Alkantare, zajedno sa kanadskom kompanijom C6 i Orion AST iz Virdžinije.

Njihove operacije će u početku biti usmerene ka skupljanju svemirskog otpada.

Brazilci planiraju da im svemirski program bude deo globalnog lansirnog tržišta, vrednog 300 milijardi dolara godišnje.

Brazil će dobiti deo lansirnog tržista i očekuje se da bi zarada mogla da poraste na 18 milijardi dolara do 2029. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!