ŽELE VEĆE POVERENJE JAVNOSTI U VAKCINU: Fajzer/BajonNTek traži puno odobrenje u Americi

Tanjug

07. 05. 2021. u 19:58

KOMPANIJA Fajzer i njen nemački partner BajoNTek saopštili su danas da su zatražili potpuno odobrenje za svoju vakcinu protiv kovida 19, koja je sada odobrena samo za hitnu upotrebu, saopštili su danas proizvođači lekova.

ЖЕЛЕ ВЕЋЕ ПОВЕРЕЊЕ ЈАВНОСТИ У ВАКЦИНУ: Фајзер/БајонНТек тражи пуно одобрење у Америци

Foto: Tanjug

Odobrenje američke administracije za hranu i lekove učinilo bi tu vakcinu prvim odobrenim cepivom protiv kovida19 i verovatno će podići poverenje javnosti u vakcinu, jer će dozvola biti potkrepljena dugoročnim podacima, navodi Rojters.

To bi takođe omogućilo kompanijama da plasiraju vakcinu direktno osobama starijim od 16 godina, kao i da pomognu korporacijama i vladinim agencijama da učine vakcinu obaveznom.

Vakcina Fajzer-BajoNTek prva je odobrena u SAD za hitnu upotrebu u decembru na osnovu dvomesečnih podataka o bezbednosti za kliničko ispitivanje od 44.000 osoba.

Vakcine Moderne i DŽonson & DŽonson takođe su od tada odobrene za hitnu upotrebu.

Moderna je u četvrtak saopštila da planira da pokrene podnošenje zahteva za odobrenje u SAD ovog meseca.

Prema odobrenju za hitnu upotrebu, FDA stavlja proizvod na raspolaganje javnosti tokom vanrednih situacija na osnovu najboljih dostupnih dokaza, ne čekajući sve dokaze potrebne za potpuno odobrenje ili dozvolu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)