DRUGI PUT U TOKU NEDELJE: Estonija ponovo optužuje Rusiju za narušavanje vazdušnog prostora

Novosti onlajn

07. 05. 2021. u 17:17

ESTONSKA vojska ponovo tvrdi da je ruski avion Il-96, navodno, narušio vazdušni prostor zemlje u blizini ostrva Vajndlo.

ДРУГИ ПУТ У ТОКУ НЕДЕЉЕ: Естонија поново оптужује Русију за нарушавање ваздушног простора

Foto: Printscreen/Jutjub

- Ruski avion Il-96 je danas bez odobrenja ušao u vazdušni prostor zemlje u blizini ostrva Vajndlo. On je u vazdušnom prostoru Estonije proveo oko minut. Transponder aviona je bio uključen, ali nije bilo plana leta. Avion nije održavao radio-vezu sa estonskom dispečerskom službom - navodi se u saopštenju pres službe glavnog štaba estonskih snaga odbrane.

Ministarstvo spoljnih poslova Estonije je danas ponovo pozvalo ambasadora Rusije Aleksandra Petrova i ponovo mu predalo odgovarajuću notu.

Kako su 6. maja saopštili u estonskoj vojsci ruski avion Il-96 je narušio vazdušnu granicu Estonije u blizini ostrva Vajndlo. Tim povodom, ruski ambasador je i juče bio pozvan u estonsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ruska strana je više puta isticala da se svi letovi ruskih aviona odvijaju uz striktno poštovanje međunarodnih pravila korišćenja vazdušnog prostranstva iznad neutralnih voda, i da nije bilo kršenja granica drugih država.

Podsetimo, u Estoniji su 6. maja počele vojne vežbe „Brzi odgovor“ (Swift Response) i one su uvod u najveće manevre SAD u Evropi u poslednjih 25 godina - „Branilac Evrope“ (Defender Europe 2021), koji će biti održani u 16 evropskih država. Vežbe se završavaju 14. maja.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!