NEMCI O RUSKOJ ARMIJI: Kako je Putin uspeo da zadrži Rusiju kao svetsku super silu

Novosti online

07. 05. 2021. u 12:54

BESPILOTNI podvodni aparat „Posejdon“ i hipersonična raketa „Cirkon“ omogućiće Rusiji da zadrži status supersile i osigura bezbednost nacionalnog suvereniteta, piše nemački portal „Fokus“.

НЕМЦИ О РУСКОЈ АРМИЈИ: Како је Путин успео да задржи Русију као светску супер силу

Foto: EPA/Depositphotos/ilustracija

Prema mišljenju eksperta Tomasa Egera, povećanje konfrontacije u svemiru, o čemu svedoči formiranje novog vida Oružanih snaga u SAD – Svemirskih snaga, a takođe planovi Kine da napravi svemirsku stanicu, mogu sprečiti Rusiju da zadrži status supersile, zbog čega ona modernizuje „potencijal za strateško odvraćanje“.

Konkretno, autor članka izdvaja podvodni nuklearni aparat „Posejdon“ i hipersoničnu raketu „Cirkon“.

Govoreći o „Posejdonu“, Eger podseća da Rusija sada može naneti uzvratni udar iz dubine okeana.

Foto: Jutjub/Printskrin

-Kako je opisano, 'Posejdon' se munjevitom brzinom približava neprijateljskoj obali i izaziva radioaktivni cunami- objašnjava ekspert.

Kada je reč o raketi „Cirkon“, Eger ukazuje na njenu izuzetnu brzinu, zbog čega je nemoguće odbiti njen napad. Takođe konstatuje da Rusija nastavlja da je modernizuje „u cilju još većeg zastrašivanja“.

Foto: Printskrin

Ekspert smatra da će te dve nove vrste oružja omogućiti Moskvi da obezbedi uticaj u svetu i da spreči uvlačenje u mogući sukob Amerike i Kine.

-Putin uvodi svoju zemlju u novu fazu ruske i svetske politike- zaključuje Eger.

Podsetimo, Putin je u februaru 2019. godine zvanično predstavio raketu „Cirkon“ i objavio da ona može da leti brzinom od 9 maha (oko 11.000 km/č), a da ima domet od hiljadu kilometara. „Cirkonom“ će biti naoružane kako podmornice, tako i brodovi.

Prema rečima Putina, aparati „Posejdon“ se mogu opremiti kako konvencionalnim, tako i nuklearnim punjenjem, što će im omogućiti da uništavaju širok spektar meta.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju