PORAST ZARAŽENIH U OSNOVNIM ŠKOLAMA: Strah da se ne ponovi jesen 2020.

M. Ostojić - Dopisnik iz Rima

07. 05. 2021. u 14:26

NAKON otvaranja škola od 7. aprila u Italiji se beleži porast broja pozitivnih kod učenika, posebno onih između 6 i 10 godina.

ПОРАСТ ЗАРАЖЕНИХ У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА: Страх да се не понови јесен 2020.

Foto: Epa

Takva situacija već se dogodila u jesen 2020. kada su izolovana žarišta u obdaništima i osnovnim školama.

Stoga je počelo strogo ulaženje u trag obolelima. Testira se školsko osoblje, deca, rodbina i osobame koje se u kući bave decom kako bi se školska godina zavšila u normalnim uslovima, jer je već prekidana suviše mnogo puta.

U padu je broj pozitivnih u izvesnom starosnom dobu učenika, osim onih između 6 i 10 godina. Do sada je otkriveno 28 žarišta, pretpostavlja se da ih je više i mora im se ući u trag. Povećanje broja zareženih je usledilo i identifikovano početkom maja, za razliku od samo nekoliko slučajeva početkom aprila. Radi se o “proračunatom riziku” kako je najavio premijer Mario Dragi kada je doneta odluka o otvaranju škola, a koju je smatrao prioritetnim u Italiji.

U slučaju pozitivnog testa, školske ustanove su obavezne da posle izolacije sačekaju sa povratkom u školu učenika ili osoblja, tek posle drugog negativnog testa urađenog posle 10 dana od prestanka izolacije. Bilo je slučajeva da je osoba i posle prvog negativnog testa vraćena u školu.

Tako se starosna granica novih pozitivnih na nacionalnom nivou pomerila na dole i iznosi 38,3 godine. I Italija koja otvara od 17. maja granice za turizam i razne aktivnosti uz mere predostrožnosti, a uz kampanju masovnog vakcinisanja mora da bude na oprezu. “Otvaramo se postepeno da se ne bi ponovo zatvorili“, a poslednje brojke najbolji su barometar upozorenja, 11.807 novih zaraženih na dnevnom nivou, 258 preminulih, a od početka pandemije 122.258.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...