U JAPANU NEISKORIŠĆENA VELIKA KOLIČINA CEPIVA: Vakcinacija ide sporo i sa mnogo propusta

J.Ž.S.

07. 05. 2021. u 17:32

VIŠE destina miliona doza vakcina protiv kovida-19 ostalo je neiskorišćeno u Japanu u trenutku kada bi zemlja trebalo da odobri još dve vakcine. Kampanja imunizacije i dalje se odvija vrlo sporo zbog logističkih propusta.

У ЈАПАНУ НЕИСКОРИШЋЕНА ВЕЛИКА КОЛИЧИНА ЦЕПИВА: Вакцинација иде споро и са много пропуста

Foto: Z. Gligorijević

Japan je do druge polovine aprila uvezao 28 miliona doza Fajzerove vakcine, ali je do sada iskorišćeno tek 15 odsto tih zaliha, dok je ostatak od 24 miliona i dalje u zamrzivačima.

Količina cepiva u Japanu će se drastično povećati nakon što nacionalni regulator 20. maja odobri vakcine koje su razvile fabrike Moderna i Astrazeneka. Prva pošiljka Moderne je već stigla, a lokalni domaći partneri pripremaju isporuku 30 miliona doza Astrazeneke, dok bi Fajzer trebalo da isporuči više od 35 miliona vakcina.

I pored velikih količina cepiva, najviše od zemalja u Aziji, Japan, koji se priprema za održavanje letnih Olimpijskih igara, iskoristio je za vakcinisanje zdravstvenih radnika i starijih ljudi tek četiri miliona doza. Oko dva miliona medicinara još uvek čeka na prvu dozu. Do sada je u Japanu vakcinisano samo 2,2 odsto stanovnika, najmanje u odnosu na ostale bogate zemlje.

Vlada je objavila da želi do jula vakciniše 36 miliona starijih građana, ali da bi se taj cilj postigao, potrebno je dnevno dati 800.000 doza.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije