RUSKI PATRIJARH KIRIL: Pandemija nas je naučila koliko je bitna živa komunikacija

tanjug

01. 05. 2021. u 23:55

PATRIJARH Rusije Kiril služi noćas Uskršnju liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, kojoj prisustvuje i predsednik Rusije Vladimir Putin.

РУСКИ ПАТРИЈАРХ КИРИЛ: Пандемија нас је научила колико је битна жива комуникација

Foto: Tanjug

- „Draga braćo i sestre, srdačno vam želim srećan Uskrs i želim da vam poručim: 'Hristos Vaskrse' - rekao je patrijarh pre početka liturgije na kojoj i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin.

Kako je naveo, ovogodišnji Uskrs je nesvakidašnji praznik jer se događa u vreme pandemije za koju se „nadamo da će proći mirno i da će nas naučiti nečemu, a nakon toga napustiti nas zauvek“.

Govoreći o tome čemu nas sve pandemija može naučiti, ruski patrijarh je rekao da je to pre svega „krhkost ljudskog bića i odgovornost", prenosi Sputnjik.

- „Na prvi pogled male stvari poput nebriga o higijeni mogu nam naneti neprevaziđenu štetu. Zapravo, u životu ne postoje male stvari. Sve je važno i sve zavisi od odluka koje donosimo svakodnevno -, kazao je patrijarh Moskovski i cele Rusije.

Dodao je i da je važna lekcija koju nas je naučila pandemija - koliko je bitna živa komunikacija ljudi, a ne virtuelna.

- Postali smo previše nadmeni okruživši se gedžetima, monitorima, uvereni da smo na taj način poboljšali kvalitet naših života. Međutim, pandemija je pokazala da je to pogrešno -, rekao je ruski patrijarh.

Kazao je i da epidemiološka ograničenja nisu sprečile ljude da pomažu i podržavaju svoje bližnje, slabije od sebe i one kojima je pomoć zaista potrebna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

KUSTURIČINA KRITIKA SAVREMENOG ČOVEKA: Gleda filmove za odrasle, čeka da mu Bog pošalje najbolju ribu preko Fejsbuka