INDIJA NA IVICI POTPUNE KATASTROFE: Tela spaljuju na lomačama, ljudi iz očaja rade jednu opasnu stvar (FOTO)

Tanjug

30. 04. 2021. u 17:21

LEKARI i naučnici u Indiji upozoravaju na pogubnu opasnost od pokušaja da se medicinski kiseonik proizvodi kod kuće, nakon što su razni video snimci i saveti o tome počeli da kruže društvenim mrežama.

ИНДИЈА НА ИВИЦИ ПОТПУНЕ КАТАСТРОФЕ: Тела спаљују на ломачама, људи из очаја раде једну опасну ствар (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP Photo/Channi Anand

Podaci "Gugl trenda" pokazuju da su pretrage sa frazom „kako napraviti kiseonik kod kuće“ dostigle vrhunac 25. aprila, kada se kriza sa Kovid-19 u zemlji pogoršavala, dok su "Jutjub" video snimci koji detaljno opisuju takve procese prikupili do sada stotine hiljada pregleda, prenosi Rojters.

- Postoji naučno dokazana metoda za proizvodnju medicinskog kiseonika uz pomoć koncentratora. Bilo koji drugi način za pokušaj pravljenja ovog gasa kod kuće uključuje mnoge rizike poput mogućnosti da dođe do toksičnih isparenja ili eksplozije - upozorio je A. Ravikumar, sekretar indijskog lekarskog udruženja u saveznoj državi Tamil Nadu.

Tarun Batnagar, naučnik iz ICMR-Nacionalnog instituta za epidemiologiju u gradu Čenaju, nazvao je pokušaje pravljenja „domaćeg“ kiseonika neproverenim metodama i naglasio da bi takav pristup mogao biti štetan i zbog toga što bi mogao da dovede do kašnjenja u traženju odgovarajuće zdravstvene zaštite.

Indijska vlada objavila je juče javno saopštenje u kome je odbacila kao obmanjujuće navode koje su kružili društvenim mrežama i reklamirale homeopatski lek za koji se tvrdi da bi mogao odmah da uravnoteži nivo kiseonika kod pacijenata sa kovid-19.

Svetska zdravstvena organizacija takođe poručuje da naučnici širom sveta rade na pronalaženju i razvoju pouzdanih protokola lečenja kovid-19, i ne preporučuje samolečenje ili prevenciju bilo kakvim lekovima koji nisu zvanično odobreni i ispitani.

Indija je prijavila rekordnih 386.452 novih slučajeva u protekla 24 sata, dok je broj smrtnih slučajeva u proteklom danu povećan za 3.498.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

PREKRETNICA - OVAKO VIŠE NE MOŽEMO Jelena o najtežim trenucima u vezi sa Novakom