OGLASIO SE KONZUL SRBIJE U IZRAELU: U stampedu 45 žrtava, među stradalima nema naših državljana

Tanjug

30. 04. 2021. u 15:37

POČASNI konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je da je, prema poslednjim informacijama, broj žrtava u stampedu na verskom obredu u mestu Maunt Meron porastao na 45, i da među žrtvama nema srpskih državljana.

ОГЛАСИО СЕ КОНЗУЛ СРБИЈЕ У ИЗРАЕЛУ: У стампеду 45 жртава, међу страдалима нема наших држављана

Aleksandar Nikolić

Nikolić je rekao da među stradalima ima i dece, kako je nagovestio državni sekretar izraelskog ministarstva zdravlja Šezdri Levi.

- Objavljena su imena stradalih, a broj poginulih je, na žalost, porastao na 45. Premijer Benjamin Netanjahu je obećao temeljnu istragu, naglasivši da je policija sprečila čak i veću tragediju - izjavio je Nikolić za "Radio Beograd 1".

Dodao je da među ultra religioznom populacijom, inače, nema puno srpskih državljana, ali dodaje da se za svaki slučaj, "sve proverava temeljno i detaljno".

Počasni konzul Aleksandar Nikolić kaže da je ovo jedna od najtežih tragedija u istoriji Izraela, kada se izuzmu one prouzrokovane terorističkim ili ratnim dejstvima.

Navodi da je komandant policijskih snaga za severni distrikt, Šimon Lavi, preuzeo punu odgovornost i da je svima već potpuno jasno da interna istraga ovog puta neće biti dovoljna, kao ni ona Ministarstva za unutrašnju bezbednost.

- Ono što se iskristalisalo za sada je da su za nesreću odgovorne niske, gvozdene barijere koje je postavila policija kako bi kanalisala prohod hodočasnika - rekao je Nikolić.

Inače, tragediju je, prema njegovim rečima, izazvalo klizanje hodočasnika, kako na stepenicama tako i na nagibu kod ulaza u hodočasno mesto.

- U tom uskom nagibu hodočasnici su bili sprečeni pregradama da se spasu od pada, kao i provizornim zidom koji ih je delio od planinskog ponora-  rekao je Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

PAŽLJIVO PRATIMO SITUACIJU IAEA: Nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama