BANKARIMA KAZNA OD 28,5 MILIONA EVRA! Dojče banka odala bankarski kartel

Tanjug

28. 04. 2021. u 20:54

EVROPSKI regulator za zaštitu tržišne konkurencije izrekao je novčanu kaznu bankama Kredi Svis, Kredi Agrikol i Benk ov Amerika (BofA) u ukupnom iznosu od oko 28,5 miliona evra (34 miliona dolara) zbog dogovaranja trgovine američkim obveznicama putem četovanja na društvenim mrežama.

БАНКАРИМА КАЗНА ОД 28,5 МИЛИОНА ЕВРА! Дојче банка одала банкарски картел

Doto: Depozit

Najvišu pojedinačnu kaznu, od 12,6 miliona evra, dobila je Benk ov Amerika, švajcarska Kredi Svis je kažnjena sa 11,9 miliona evra, a francuskoj Kredi Agrikol banci je naloženo da plati više od 3,9 miliona evra, izveštava "Blumberg".

Dojče banka je takođe bila član tog bankarskog kartela, ali je izbegla potencijalnu kaznu od oko 21,5 miliona evra jer je prva obavestila EU o nezakonitom ponašanju.

-Trgovci su se dogovarali o trgovinskim strategijama, razmenjivali osetljive informacije o cenama i koordinirali cene- navela je Margret Vestager, evropska komesarka za konkurenciju u današnjoj e-poruci.

Takvim ponašanjem, ove investicionih banke su, prema njenim rečima, ograničile konkurenciju na tržištu na kojem investicioni i penzioni fondovi redovno kupuju i prodaju obveznice u ime svojih investitora i penzionera.

Mada izrečene novčane kazne mogu da naruše reputaciju pomenutih finansijskih kompanija, one su daleko niže od prethodnih kazni za kartelsko udruživanje u EU zbog malog obima trgovanja američkim dolarskim dužničkim hartijama.

Sitgrup, Rojal Benk ov Skotland i JPMorgan Čejs su među pet banaka koje su 2019. godine prihvatile da plate EU kazne u ukupnom iznosu od 1,07 milijardi evra zbog dogovora o strategijama trgovanja devizama, podseća "Blumberg".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)